Leuk dat je over positief klimaatnieuws wilt lezen! Je vindt dat in deze blog. Ben je hier voor onze stijlvolle kunstbomen? Klik dan hier.

2019 ligt alweer achter ons. Het was helaas een heftig jaar voor de aarde. Want hoewel er steeds meer bewustzijn is, blijven de klimaatproblemen zich steeds verder ophopen. Toch zijn er ook hele mooie dingen gebeurd het afgelopen jaar. Om zo hoopvol en positief mogelijk aan 2020 te beginnen, heb ik positief klimaatnieuws uit 2019 voor je verzameld! Hopelijk wordt 2020 een mooier jaar voor onze aarde (en dus voor ons)!

positief klimaatnieuws 2019 positief nieuws duurzaamheid blog bomen planten duurzaam leven tips
foto: One Tree Planted

Bomennieuws

Ik begin natuurlijk met de bomen. De bosbranden hebben in 2019 (en helaas nog steeds) ontzettend veel schade aangericht. Bomen nemen CO2 op en zetten dit om in zuurstof. Door brand komt CO2 weer vrij, en CO2 zorgt voor extra klimaatopwarming. Maar, het onderwerp van de blog is positief klimaatnieuws. Dus: wat is het positieve bomennieuws?

Omdat verandering bij jezelf begint, begin ik met een klein succesje. In 2019 heeft Boommade namelijk 417 bomen mogen laten planten. Voor elk verkocht product is een boom geplant. Ook hielp de crowdfunding erg mee met het planten van bomen. Dank jullie wel! Dit is echt mijn hoogtepunt van 2019 geweest.

Ethiopië verbrak het wereldrecord bomen planten door 350 miljoen bomen te planten in één dag! Er zijn ontzettend veel inheemse boomsoorten geplant om het droge land opnieuw te kunnen laten bloeien en tot leven te brengen. Toevallig droeg Boommade hier ook haar steentje aan bij (met 364 bomen).

Net als Ethiopië startte India een herbebossingsactie. Studenten, wetgevers, ambtenaren en andere bewoners plantten tientallen soorten jonge boompjes langs wegen, spoorbanen en in bossen.

  • Canada beloofde binnen 10 jaar twee miljard bomen te planten

Premier Justin Trudeau beloofde tussen nu en 2030 $ 3 miljard uit te geven aan land- en waterbesparingsprojecten. Dit omvat het planten van twee miljard extra bomen! Go Canada!

Een Mexicaanse start-up wil luchtvervuiling met kunstmatige bomen gaan bestrijden. Een zogenaamde “BioUrban” zou net zoveel luchtvervuiling kunnen opzuigen als 368 echte bomen. De kunstmatige bomen zijn gemaakt van metaal. De ‘bomen’ gebruiken microalgen om koolstofdioxide en andere verontreinigingen uit de lucht te verwijderen! Dit móet ik hebben voor mijn Boommades! 😉

Ander positief klimaatnieuws uit 2019

  • De achttienjarige Fionn Ferreira won de wetenschapswedstrijd van Google met zijn methodiek om microplastics uit water te verwijderen! Na meer dan 1000 testen bleek zijn methode voor 87% effectief te zijn, wat hem $ 50.000 opleverde voor zijn project.

  • Een tech bedrijf uit Canada wil herbebossing efficiënter maken met behulp van drones. Het bedrijf hoopt in 2028 1 miljard bomen te planten met behulp van dronetechnologie. De hoop is dat de technologie zal verbeteren, en dat de drones sneller kunnen planten dan mensen. De drones zullen voorgekiemde zaaddozen op de grond schieten.

  • De Mexicaanse wetenschapper Sandra Pascoe Ortiz maakte biologisch afbreekbaar plastic van cactus. Het nieuwe cactus-plastic breekt binnen een maand af. Dit biologisch afbreekbare plastic is een geweldig duurzaam alternatief voor plastic.

Positieve politieke (klimaat)veranderingen

  • Vanaf januari 2020 krijgen Italiaanse schoolkinderen elk jaar 33 uur lessen over klimaatverandering en duurzaamheid op milieugebied. Studenten leren bijvoorbeeld over de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

  • De Europese Unie verbiedt ‘single use plastics’ in de Europese Unie. Dit verbod houdt in dat eenmalig bruikbare plastic producten, zoals plastic bestek, rietjes, borden en dergelijke, vanaf 2021 verboden worden.

  • Costa Rica wil in 2050 emissievrij zijn. Het land wil niet meer koolstoffen produceren dan het kan compenseren. Plan is om alle taxi’s en bussen volledig elektrisch te maken, om te investeren in alternatieve brandstofbronnen en de bosdekking uit te breiden en onderhouden.

  • NYC nam de Climate Mobilization Act aan om radicaal te veranderen wat de stad doet om klimaatverandering te bestrijden. De wet vereist onder andere dat gebouwen groter dan 25.000 vierkante voet hun uitstoot voor 40% moeten verminderen in 2030. Dit percentage wordt 80% in 2050!

Op naar een groen 2020 en meer positief klimaatnieuws

Wat vind jij het mooiste positieve klimaatnieuws uit 2019? En heb jij groene voornemens voor 2020? Laat het me weten in een reactie hieronder of privé in een email.

Duurzame interieurbomen

Wil jij in 2020 groen in huis of op kantoor halen? Bekijk dan eens de duurzame kunstbomen van Boommade.

Meer duurzame inspiratieblogs

0

Je winkelwagen