Boommade werkt met echte stammen en takken. Deze takken en stammen hebben geen wortels meer. De stammen hebben vanaf het eerste moment al geen wortels meer, omdat Boommade de stammen van de grond raapt. Maar wat betekent het om een kunstboom met een echte, maar dode, stam te hebben? Waar dien je rekening mee te houden?

hoe stammen drogen gedroogde stam gebruiken stam behandelen

Stammen drogen 

Zodra Boommade mooie en stevige dode tak of stam vindt in de natuur, neemt Boommade de vondst mee om te drogen. De stam wordt minimaal zes maanden gedroogd.

Naast het drogen van de stam, behandelt Boommade de stam tegen bacteriën. Na het behandelen en drogen van de stam, zet Boommade de stam in een betonnen voet. Boommade doet dit pas na het droogproces, omdat een stam altijd iets krimpt. De stam verliest namelijk water tijdens het drogen.

Een stam zal niet alleen krimpen, maar ook in meer of mindere mate vervormen. Door pas met de stam te werken na het droogproces, zal de stam niet veel verder meer vervormen.

Geen onderhoud

Omdat de stam van jouw Boommade voorbehandeld is en geen wortels heeft, heb je als klant geen onderhoud aan de boom. De Boommade heeft geen water, zonlicht of aarde nodig.

Het werken van hout

Door het drogen van hout, kunnen – in sommige bomen – houtscheuren ontstaan in de stam. Zulke scheuren ontstaan vrijwel altijd in de lengterichting van de boom. Dit is een natuurlijk proces en kan niet tegengegaan worden.

Houtwerkers die meubels van hout maken passen bepaalde zaagtechnieken toe om deze scheuren te ‘ontwijken’. Zij zagen expres vanuit de scheuren. Omdat, voor het maken van de Boommade, de stam in het geheel wordt gebruikt, is dit niet mogelijk.

Houtscheuren kunnen – in meer en mindere mate – komen en gaan. Dit komt door het ‘werken’ van hout. Hout ‘werkt’ altijd en reageert op de droogtegraad in de omgeving. Dat kan verschillen per seizoen en zelfs per ruimte in huis. Een houtscheur maakt het hout overigens niet minder stevig.

De schors

De schors bevindt zich aan de buitenzijde van de stam. De schors werkt als huid voor de boom. Bij sommige stammen laat Boommade de schors zitten, bij andere stammen wordt de schors verwijderd. De klant heeft hierin de keuze.

Na verloop van tijd zou de schors van sommige bomen gedeeltelijk kunnen gaan afschilferen. Ook dit is een natuurlijk proces dat niet kan worden tegengegaan. Het afschilferen van de schors kan jaren duren en verschilt per boom(soort).

Garantie

Omdat Boommade met echte stammen werkt, is het niet mogelijk om garantie te geven op de bomen. Helaas heeft Boommade geen invloed op het natuurlijk proces van stammen. Dat betekent niet dat Boommade niet staat voor mooie kwaliteit, of dat Boommade niet klantgericht is. Mocht je een vraag hebben, staat Boommade graag voor je klaar.