Bijdragen aan een groenere wereld kan soms best eenvoudig zijn! Maak wat simpele keuzes, en daarmee positieve impact. Kies bijvoorbeeld voor groene energie. (Lees deze blog als je meer wilt weten over duurzame banken en/of verzekeraars.) Duurzame energieleveranciers zijn vaak nog goedkoper ook!

groene energieleverancier duurzame energie groene energie kiezen voor een duurzame energieleverancier duurzame tips duurzame blogkunstboompje bomen maken kunstboom maken kunstbomen maken interieurboom maken bloesemboom maken hoe maak je een kunstboom hoe een boom maken

Maak impact met je maandelijkse bijdrage aan een duurzame energieleverancier

Het maandelijkse bedrag dat wij kwijt zijn aan onze energieleverancier valt eigenlijk altijd tegen. In 2019 was de gemiddelde energierekening €1.910 per jaar! Door over te stappen naar een groene energieleverancier wordt dit bedrag in ‘groen’ geïnvesteerd in plaats van in vervuilende energie opwekkers. Voor mij persoonlijk voelt het bedrag dat ik maandelijks uitgeef aan groene energie, dan al minder hoog/erg. Ik vertel je later in deze blog wat de meest duurzame energieleveranciers zijn.

Wat is groene energie?

Niet alle groene stroom is wat je ervan verwacht. In Nederland komt uit alle stopcontacten 230 volt. Maar die identieke stroom wordt op verschillende manieren opgewekt. Duurzame energiebronnen als waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa dragen minder bij aan klimaatverandering dan ‘grijze’ bronnen van stroom: kolen-, gas- en kerncentrales. Om elektriciteit als groene stroom te mogen verkopen moet de duurzame energieleverancier daar een GvOs (Garantie van Oorsprong) voor hebben. Eén garantie verzekert dat er ergens in Europa duizend kWh uit een duurzame energiebron is opgewekt.

Gesjoemel met de GvOs (Garantie van Oorsprong)

Veel groene stroom op de Nederlandse markt heeft een goedkope buitenlandse GvO (Garantie van Oorsprong). Deze buitenlandse centrales bestonden allang vóór de vraag binnen Nederland naar groene stroom. Een keuze voor die stroom zorgt dus niet voor nieuwe investeringen in duurzame energiebronnen. Als je wil dat jouw keuze voor groene stroom er daadwerkelijk voor zorgt dat er ook echt meer duurzame energie wordt opgewekt, kan je het beste kiezen voor Nederlandse wind- of zonne-energie. Of voor groene stroom van een energiebedrijf dat veel investeert in groene energiebronnen.

Welke duurzame energieleveranciers zijn ‘echt’ groen?

Check onderstaande lijst (bron: consumentenbond):

Kijk ook vooral even hoe jouw huidige energieleverancier scoort, en stap – als de score je niet bevalt – over. Zelf zit ik al een aantal jaar bij VandeBron.

Succes en veel plezier met overstappen! Laatste groene tip: minder stroom gebruiken levert het grootste voordeel op voor het milieu. Blijf daarom besparen, ook al heb je groene stroom. 🙂

Heb jij nog vragen en/of opmerkingen over deze blog? Stuur mij een privé bericht of een DM op Instagram.

Niets aan dit bericht is gesponsord.

0

Je winkelwagen