Duurzaamheid,  Interieur

Een duurzaam interieur: hoe doe je dat?

duurzaam interieur duurzame tips voor in huis duurzame spullen duurzame blog tips bomen

Zoals je misschien wel weet, is het kopen van spullen (en dus meubels) over het algemeen niet al te duurzaam. Spullen moeten worden geproduceerd, ingepakt en vervoerd. Als je graag duurzaam wil wonen, wordt vaak gepraat over duurzame energie, zonnepanelen, ledverlichting, tiny houses ect. Maar hoe zit dat met je interieur zelf? Kan dat ook duurzaam?

Een duurzaam interieur? Koop bewust

Prullaria voor in huis is hartstikke leuk, en ziet er in de winkel ook altijd erg aantrekkelijk uit. Maar heb je het echt nodig? Leven met meer spullen leidt uiteindelijk in de praktijk vaak tot meer opruimen, schoonmaken en weggooien. Wellicht ben je wel bekend met de term minimalisme. Minimalisme is ontstaan door de onrust die mensen kunnen ervaren wanneer ze steeds meer, mooier, beter en duurder willen. Wanneer je de druk voelt om altijd meer te willen, is het nooit goed genoeg. Je ego is wellicht een week gestreeld, maar na een paar weken bedenkt het weer wat anders. Ondanks dat ik zelf geen echte minimalist ben, vind ik het echt heerlijk om filmpjes over minimalisme te kijken op Youtube. Of de opruimfilmpjes van Marie Kondo (op Netflix). Heerlijk! Het inspireert me altijd weer om op te ruimen en om minder te kopen. Onthoud ook: meer spullen maakt je niet een leuker persoon. Je bent geen beter of slechter mens wanneer je wel of niet iets in huis hebt volgens de laatste trends. Het hebben van minder spullen zorgt voor een vollere portemonnee en meer rust in je hoofd. 😉

Koop tweedehands

Een item nodig in huis? Tweedehands kopen is altijd de meest duurzame keuze. Ga eens shoppen bij de plaatselijk kringloopwinkel, bezoek eens een veiling of check Marktplaats. De kans is groot dat je hier (originele) pareltjes vindt voor weinig! Breng ook jouw oude meubels naar een kringloopwinkel of verkoop ze. Circuleren zorgt voor minder productie en vervoer. Goed voor het milieu en (weer) de portemonnee. Omdat ik zelf fan ben van tweedehands winkels, liggen mijn Boommades ook in een vintage winkel, namelijk in de Tim Tom vintage concept store te Groningen.

Eerlijke producten

Kijk voordat je een nieuw product of meubel voor in je interieur koopt, naar de achtergrond van het product. Waar wordt het geproduceerd? En van wat voor materiaal wordt het gemaakt? Heeft het een keurmerk bijvoorbeeld? En: hoe wordt het vervoerd? Als hier weinig informatie over te vinden is, weet je eigenlijk al genoeg. Ook belangrijk om te bedenken is wat de verwachte levensduur van het product is. Hierbij geldt helaas vaak dat goedkoop duurkoop is. Bedenk hierbij ook of het een praktisch product is dat je koopt. Zo maakte ik zelf twee jaar geleden de fout om een lichte bank te kopen. Ik bedek tegenwoordig de vlekken op de bank met kussens en kleedjes… In de toekomst zal ik absoluut voor een donkere bank zal kiezen. Puur omdat die veel langer mee gaat dan een lichte. Note to self!

Een duurzaam interieur met duurzame merken             

Ik wil graag in de nabije toekomst een (gast)blog wijden aan duurzame interieurmerken. Ken of ben jij zo’n merk? Laat het mij weten! Dan kunnen we elkaar hopelijk inspireren met het verduurzamen van ons interieur!

Niets aan dit bericht is gesponsord.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Your Cart