In deze blog vertel ik je waarom mensen boomstammen wit verven, lees je mee?
In veel mediterrane landen, maar ook in Oost-Europa, worden de stammen van bomen wit geverfd. Ik ben op dit moment op reis, en zie het overal om me heen. Het wit ziet er leuk uit (al kan daar natuurlijk anders over gedacht worden), maar ik snapte het nut niet helemaal. Ik vroeg me af waarom de bomen wit worden geverfd, en kreeg meerdere antwoorden. Ik deze blog vertel ik je waarom de boomstammen wit worden geverfd.
Is het wel witte verf?
De vraag waarom bomen wit worden geverfd is eigenlijk fout. Het witte goedje is namelijk geen verf, maar een ander mengsel. Het witte goedje wordt bereid met met leem of bentoniet (meel van droge klei), zeewierkalk en water. Het “bomenwitsel” kan zelf gemaakt worden, of kan kant en klaar gekocht worden bij bijvoorbeeld een tuincentrum.
Het algemene nut van het bomenwitsel
Het algemene nut van het bomenwitsel is om bomenstammen een extra beschermlaagje te geven. De laag maakt een fysische barrière op de boom om hem te beschermen.
Wit weerkaatst zonlicht
De kleur wit weerkaatst zonlicht. De stam blijft dus koeler wanneer hij wit is ‘geverfd’. Als een boom te warm wordt kan de schors openbreken. Door de witte kleur worden grote temperatuurverschillen op de stam voorkomen.
Door een boom wit te ‘verven’, wordt vermeden dat in het voorjaar de bloei te snel op gang komt na een paar mooie dagen; met het risico dat de bloei kapot vriest op een koude nacht. Handig!
De extra laag beschermt tegen vorstscheuren
Het witte goedje biedt de boom in de winter ook bescherming. De witkalk (zo wordt het ook wel genoemd) heeft een preventieve werking om fruit- en sierbomen in de winter te beschermen tegen vorstscheuren. Als een boomschors openscheurt, kan de boom zijn sappen verliezen. Dit wordt dus voorkomen dankzij de extra witlaag.
Een extra obstakel voor schadeverwekkers
Omdat de boomstam een extra laag heeft, zullen schadeverwekkers liever kiezen voor een onbewerkte en “vrije” boomstam. Onder schadeverwekkers kan je denken aan (boom)wormen, bladluizen (die eitjes leggen op de bast onder de schorsscheuren), mieren en andere insecten. Bij fruitbomen helpt het witkalksel ook als afweermiddel om kruipgedrag naar het fruit te voorkomen.
Waarom bomen wit worden geverfd: esthetische redenen, honden en auto’s?!
Naast praktische overwegingen, worden boomstammen ook wit gemaakt omdat het er esthetisch mooi uitziet. Het wordt gezien als bomenversiering. Fun fact: in België (waar ze sommige bomen ook wit verven) merken ze dat ook honden de bomen meer met rust laten als deze wit zijn geverfd! Tot slot denk ik zelf dat het wit ook handig is voor bomen langs de weg. Door het wit vallen de bomen veel meer op! 🙂
Nu weet je waarom bomen wit worden geverfd!
Ben je op zoek naar meer bomenfeitjes? Volg Boommade op Instagram. Daar deel ik (Sophie) vaak bomenfeitjes met mijn volgers. Ook blog ik over bomen.
Wil je liever leren van een echte kenner? Ik vind dit boek over bomen (geschreven door een boswachter) echt een aanrader! Het leest lekker en is en heel leerzaam! Ik stond versteld van de ‘kracht’ van bomen.
Kunstbomen voor binnen
Ben jij – net als ik – ook gek op bomen? En zou je wel een boom in huis willen hebben? Dan zit je hier goed! Ik maak namelijk interieurbomen voor binnen.
Mijn interieurbomen zijn zeer natuurgetrouw. Dat komt omdat alle bomen met de hand vervaardigd worden, en gebruik wordt gemaakt van een echte (maar gedroogde) stam. Meer weten over de natuurgetrouwe kunstbomen? Je leest het hier.
Voor (aan)vragen kan je ook direct contact opnemen met Boommade.