Boommade staat voor homemade interieurboom. Benieuwd naar onze kunstbomen? Je vindt de webshop hier. Benieuwd naar de ‘fails’ van Boommade in 2020? En naar mijn plannen voor 2021? Lees dan onderstaande blog.

bomen voor binnen kopen boommade kunstboom kopen kunstbomen kopen kunstboom in huis kunstboom binnen kunstplant kopenmaakt natuur gelukkig natuur maakt gelukkigboommade homemade interieurbomen interieur kunstboom binnenboom boom voor binnen grote kunstplant

2020 is bijna voorbij. Tijd om stil te staan en terug te blikken op het afgelopen jaar! Niet te lang, want ik leef liever in het moment. Toch kan het fijn zijn om te beseffen waar je nu staat in je leven, en van waar je bent gekomen. Lees snel verder voor Boommade’s dieptepunten in 2020, en mijn plannen voor 2021.

De hoogtepunten van Boommade in 2020

Op Instagram vertelde ik je al mijn drie hoogtepunten:

  • Ik stond in het AD en in de Marie-Claire
  • Haalde een grote opdracht voor KPN binnen
  • En verdubbelde mijn omzet!

In deze blog vertel ik je mijn dieptepunten en mijn plannen voor het nieuwe jaar.

2020 boommade duurzame kunstboom boom binnen boom in huis kantoorboom kopen kunstbomenSmart Sustainable Sisley Award Boommade marie claire Sophie Deckers crowdfunding opzetten bedrijf starten startkapitaal stoppen advocatuur stoppen als advocaat stagiair
Ik pitchte Boommade voor de Marie Claire

Dieptepunten?

Ik moest echt even nadenken over mijn dieptepunten. Wat natuurlijk alleen maar goed is. Ik vind dieptepunten ook een te zwaar woord voor mijn ‘dieptepunten’ uit 2020, daarom noem ik ze leerpunten. Dus bij deze: mijn 3 leerpunten die ik meeneem na dit jaar.

kunst magnolia takken duurzaam moederdag cadeau duurzame bloemen

Leerpunt 1: Geen woonbeurzen meer

Wat ik niet meer ga doen, is met Boommade op een woonbeurs staan. Ik heb al eerder (in 2019) op een woonbeurs gestaan met eigen stand. En was er ontzettend trots op dat dit was gelukt. Maar na de beurs, keek ik terug en wist ik eigenlijk niet zo goed wat nou de toegevoegde waarde was geweest van de beurs.

Dit jaar bood een andere woonbeurs mij een gratis (!) stand aan. Ik voelde me vereerd. Opnieuw bouwde ik een stand op. Daar gaat aardig wat werk in zitten: mijn bomen zijn soms 40 kg. En de houten platen die samen een stand vormen, zijn ook ontzettend groot en zwaar. Ik heb helaas geen elektrische karretjes of andere fancy apparaten om een woonstand te vervoeren of in elkaar te zetten. Dit gaat allemaal met de hand.

Boommade showup 2020
VNLR: moeder, ik, goede vriendin en zusje op de ShowUp Beurs

Naast het zware werk, was er nog een puntje. Ik kwam er achter dat mijn bomen geen ideale producten zijn om te verkopen op een beurs. Mijn bomen zijn nou eenmaal geen ‘standaard’ producten, die in een fabriek worden gemaakt. Bij zo’n bedrijf is het aan de ondernemer om zo veel mogelijk producten door te verkopen aan winkels. De winkels verkopen ze weer door aan particulieren. Bij dit ‘spel’ bestaan standaard marges.

Bij mijn bomen werkt het niet op die manier. Al mijn producten zijn uniek en met de hand gemaakt. Ik kan niet 100 precies dezelfde bomen aanleveren. Daarnaast zijn de marges die de inkopende winkels hanteren voor mij niet haalbaar. Ik moet accepteren dat mijn producten geen standaard producten zijn. Hierom kan ik ze dus ook niet op de ‘standaard’ manier verkopen.

binnenboom binnen boom interieur boomboommade duurzame kunstboom interieurboom boommade ficus lyrata kunst vijgenboom kunst boompje blog
Even poseren bij mijn boom op de ‘TrendStand’ @ShowUp

Leerpunt 2: Tegenslagen en foutjes minder persoonlijk nemen

Dit jaar verkocht ik soms twee weken achter elkaar drie producten per dag. Dat is veel, vooral als je zelf als enige ‘in charge’ bent. Ik maakte af en toe fouten. Zo is het wel eens gebeurd dat ik dozen omwisselde, en klanten dus verkeerde producten kregen. Ook zijn een aantal boompjes met de post gesneuveld. Of kreeg een klant zijn pakket later.

Op het moment dat ik dan een mail kreeg van een klant, kon mijn hart echt een sprongetje maken. Een sprongetje van onrust en stress. Ik voelde me dan echt rot voor die klant, en wilde het á la minute oplossen. Ik kan me dan een slechte ondernemer voelen met een waardeloos bedrijf en product.

Terwijl: foutjes gebeuren. Het is oke. Ik los het altijd op, dat is een ding dat zeker is. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar is dus om minder waarde te hangen aan foutjes. Ze horen erbij.

kunst olijfboom kopen mooie kunstbomen kantoor

Leerpunt 3: Ondernemerschap breder trekken dan alleen Boommade

Leerpunt 3 is niet echt een leerpunt. Eerder een vooruitblik. Ik heb zin om me aanstaand jaar verder te ontwikkelen als ondernemer. En dus heb ik weer een business coach ingeschakeld (mijn vierde sinds ik onderneem).

Ik wil me meer gaan richten op het online ondernemerschap. Wellicht richt ik binnenkort dus een nieuw bedrijf op naast Boommade. Ik vertel jullie er gauw meer over! 🙂

binnen boom kopen binnenboom kopen kunst olijfboom groot

Mijn plannen voor 2021

In 2021 gaan mijn vriend en ik een half jaar door Europa trekken met auto en caravan! We willen in maart vertrekken en in september/oktober terugkomen. Het plan is Oost-Europa en Scandinavië, maar we willen ons niet vastklampen aan één reisplan. Het is natuurlijk ook even afwachten of de reis door zal gaan in verband met Covid-19. Maar we gaan er vanuit van wel.

Tijdens de reis wil ik vooral genieten en niet te veel werken. Maar wellicht krijgt het plan voor mijn nieuwe bedrijf dan wel steeds meer vorm. De beste ideeën ontstaan vaak vanuit een periode van rust en ontspanning. Het zou dus ook zomaar eens kunnen dat ik tijdens de reis bezig ga met mijn nieuwe bedrijf.

kunstboom olijf olijfbomen binnen boommade

En hoe doe je dat dan met Boommade volgend jaar?

De komende twee maanden ga ik voorwerken. Ik ga heel veel producten maken en klaarzetten. Vooral kleinere producten (de siertakken en mini boompjes). Mijn moeder gaat de producten voor jullie versturen. De webshop blijft dus open, maar wel zolang de voorraad strekt.

Bomen op maat maken zal niet lukken vanuit de caravan. Wil je dus nog een binnenboom voor in je huis of voor op kantoor? Wees dan op tijd met bestellen.

welke bomen in huis interieurboom olijfboom kunst boom groot interieurbomen kunstboom

Conclusie: Boommade in 2020

Ik kan concluderen dat 2020 echt heel fijn en positief jaar voor Boommade is geweest. Het komende jaar zal veel minder in teken van werk staan. Ik ben benieuwd hoe lang ik moet afkicken van Boommade. We gaan het zien.

Ik kijk in ieder geval ontzettend uit naar 2021, en wil je alvast een gelukkig en gezond nieuw jaar wensen!

PS Benieuwd naar mijn “dieptepunten” uit 2019? Die vindt je hier.

0

Je winkelwagen