Wat is een ecosysteem

Op (en rondom!) onze mooie planeet is alles met elkaar verbonden: bossen, oceanen, mensen, dieren, bodem en lucht. Het maakt allemaal deel uit van een dynamisch en buitengewoon proces waardoor leven wordt gecreëerd én in stand wordt gehouden. Dit immense samenspel noemen we een ecosysteem.

Wat is – en doet – een ecosysteem?

Dankzij een werkend ecosysteem kunnen wij – maar ook andere organismen – leven. Moeder natuur geeft ons álles. Wij ademen zuurstof in (dankzij bomen en de oceaan), drinken water (dat vanuit de lucht in de bergen naar ons toestroomt), halen eten uit de natuur (dankzij een vruchtbare bodem) en begeven ons in een leefbaar klimaat (dankzij bomen). Je kunt dus wel stellen dat het ecosysteem alles omvat dat bijdraagt aan het in stand houden van leven. 

grote planten binnen hoe zijn bomen ontstaan

Kleine en grote ecosystemen

De aarde als geheel is een machtig groot ecosysteem. Maar een bos, of zelfs één individuele boom kan ook als ecosysteem benaderd worden. Alle organismen binnen een gegeven ecosysteem (planten, dieren en micro-organismen) vormen samen een levensgemeenschap binnen dat ecosysteem. Sinds een aantal jaar is het ook hip om zelf een mini ecosysteem te maken. Je kent het wel: een glazen pot met kurk, gevuld met een Terrarium met plantjes en hydrokorrels. De planten leven puur op zuurstof, het water en de voedingsstoffen die al aanwezig zijn in de glazen pot.

wat is een ecosysteem een ecosysteem maken

Hoe veel weet jij van het ecosysteem?

Ik heb nu een korte introductie gegeven over wat een ecosysteem is. Maar er is natuurlijk nog veel meer over te vertellen. Zelf deed ik de quiz van OneTreePlanted over ecosystemen. Aan de hand van 11 korte multiple choice vragen leer je in een korte tijd meer over het ecosysteem. Tegelijkertijd lees je hoe je ecosystemen kunt ondersteunen.

Doe hier de quiz om je kennis over ecosystemen te testen en vergroten.

ecosysteem quiz

Duurzaamheid binnen Boommade

Boommade is een ode aan de boom. Voor elk product dat Boommade verkoopt (groot of klein) laten wij een boom planten. Meer weten over duurzaamheid binnen Boommade? Je leest er hier meer over.

ecosystemen wat zijn het

De kunstbomen van Boommade

De naam ‘Boommade’ staat voor homemade interieurboom. Boommade maakt kunstbomen voor binnen. Onze kunstbomen varieren van kleine boompjes voor op tafel, tot grootse bomen van hoger dan 2 meter. In onze webshop vind je de standaard bomen-modellen. Naast de producten in de webshop, maakt Boommade ook bomen op maat. Op zoek naar een kleiner product? Boommade verkoopt ook natuurgetrouwe siertakken in de shop.

kunst boompje kunst boompjes
foto: Pieter Bas Bouwman

Meer weten over Boommade?

Volg ons op Instagram. Op die manier blijf je op de hoogte van leuke bomenfeitjes, winacties en een kijkje achter de schermen van Boommade. Sophie is de oprichter van Boommade. Je leest hier meer over haar.

stoppen als advocaat stagiaire stoppen met de advocatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Je winkelwagen