Bomen,  Duurzaamheid,  Interieur

Een duurzame kerst | Zó geniet je nog meer van de feestdagen

duurzame kerst tips duurzame kerstcadeautjes duurzame kerst cadeautjes duurzame kerst

Dreaming of a white green Christmas? Kerst staat bijna weer voor de deur. En hoewel de grote familie bijeenkomsten binnenshuis dit jaar niet mogelijk zijn, willen we wel genieten van een mooie kerstmis. Met onderstaande tips kun je mooie kerstherinneringen maken zonder dat je hoeft in te leveren op je favoriete kersttradities. Maak je minder zorgen om je voetafdruk en afval, en concentreer je op de belangrijke dingen. Boommade wenst je alvast een hele mooie duurzame kerst toe!

#1 Pak je cadeautjes eco-friendly in

Doe je aan cadeautjes met kerst? Vaak pakken we onze kerstcadeaus prachtig in: dat ziet er zo leuk uit onder de boom. Maar wat er mooi uitziet onder je boom, heeft een andere plek op aarde flink schade aan gedaan. Niet alleen omdat bomen gekapt zijn voor het papier, maar ook omdat inpakpapier vaak wordt bedrukt met niet-duurzame inkt of glanzende folies. Dit maakt het inpakpapier niet recyclebaar. Niet top dus, als je wilt gaan voor een duurzame kerst.

Daarom: wees creatief en pak cadeaus in met materialen die je al in huis hebt. Ik bewaar altijd het inpakpapier van cadeaus die ik krijg. Maar je kunt ook theedoeken, oude posters, tijdschriften of kranten gebruiken. Maak de cadeaus extra mooi met touw, geperste bladeren en dennenappels!

duurzame kerstcadeautjes duurzaam valentijnscadeau

#2 Bereid kerstmaaltijden waarbij je rekening houdt met de herkomst van het eten

Introduceer anderen met een heerlijk vegetarisch of vegan gerecht. En probeer lokale boeren te steunen die op een duurzame manier hun eten verbouwen en produceren. Verse, lokale ingrediënten die in het seizoen zijn zullen jouw feestmaal alleen maar ten goede komen!

Met de Groente en Fruit kalender van Milieu Centraal zie je heel eenvoudig welke groenten en fruit op dit moment (niet) milieuvriendelijk zijn. Vaak zijn de producten ook nog eens het goedkoopst. Win-win!

Zie hier 9 anderen apps die jou kunnen helpen bij het verduurzamen van jouw leven.

kunst dennenboompje kunst kerstboompje kunst boompje kopen

#3 Neem een echte kerstboom

What? Zeg ik dat echt? Maar Boommade maakt toch ook kunstbomen en claimt duurzaam te zijn? Klopt. Maar voor kunst kerstbomen wordt vaak ontzettend veel plastic gebruikt. In principe bestaat de hele kunst kerstboom uit plastic. Het duurt honderden jaren om dit plastic uiteindelijk af te kunnen breken. Als je er toch eentje koopt: maak dan met jezelf je deal dat het de laatste kerstboom is die je ooit zal kopen. 😉

Ga voor een echte boom. Het liefst eentje mét kluit. Op deze manier kan je de boom weer planten en jaren van hem genieten. Geen tuin? Huur een kerstboom.

Als je een kerstboom neemt zonder kluit, zal de boom uiteindelijk verbrandt worden. Bij dit proces komt ontzettend veel CO2 vrij, wat zorgt voor opwarming van de aarde.

Vraag ook na bij jouw kerstboomteler of er pesticiden en chemische kleurstoffen zijn gebruikt op jouw boom. Dit gebeurt blijkbaar regelmatig (wist ik niet). Niet echt een prettig idee om zo’n boom in je huis te hebben staan, toch? En bovendien ontzettend chemisch voor moeder natuur.

Tot slot: ga voor een kerstboomteler bij jou in de buurt. En haal je boom met de (bak)fiets op. Via Peerby kan je karretjes/hondjes huren om jouw kerstboom mee naar huis te ‘rollen’.

duurzame kerst duurzame kerstcadeautjes duurzaam kerstcadeau

#4: Ga voor duurzame kerstverlichting (in jouw boom) en bespaar euro’s

Hoewel kerstverlichting niet zoveel elektriciteit verbruikt als ‘normale’ lampen, kan overschakelen op LED verlichting je zo’n € 40 besparen tijdens de feestdagen. LED lampjes gebruiken namelijk 90% minder energie. Ook gaan LED lampjes veel langer mee dan normale lampjes.

Sommige kerstverlichting heeft ook de optie om een timer te zetten. Handig! Ik vond het perfecte LED lichtsnoer mét timer op Bol.com, mocht je zelf ook nog op zoek zijn.

Tot slot: ga voor verlichting zonder batterij. Kies voor de oude vertrouwde stekker. Batterijen zijn klein chemisch afval. In batterijen zitten stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals lood en mangaan.

led verlichting duurzame kerst

#5 Verstuur duurzame kerst kaarten (en plant een boom!)

Deze kerst missen we (een deel van) onze familie of vrienden. Om te laten weten dat we aan ze denken is een kaartje sturen een mooi gebaar. En hoe gewaardeerd kaartjes ook worden, veel kaarten zullen worden weggegooid.

De oplossing? Stuur een milieuvriendelijke kerstwenskaart die is gemaakt van gerecycled of recyclebaar papier (let op het FSC keurmerk), of ga helemaal duurzaam en kies voor een e-card.

I know, een e-card is niet zo persoonlijk als een handgeschreven kaartje. Maar wat als ik je vertel dat OneTreePlanted e-cards verkoopt, en zij per e-card een boom planten!? Zoals zij zelf zeggen: “Someone special in your life will get an awesome holiday card in the mail, and the planet will benefit for years to come from all their trees!” Haal je e-cards dus maar snel hier.

Ga je toch liever voor handgeschreven kaartjes? Verstuur ze dan zonder enveloppen om minder papier te verspillen.

duurzame kerst co2 compenseren vliegreis positieve klimaatverhalen waarom bomen planten Wat is een ecosysteem documentaires over het klimaat documentaires over bomen

#6 Maak je kerstcadeaus zelf, of kies leuke duurzame kerstcadeaus

Hoe bijzonder is het om een handgemaakt cadeau te krijgen? Maak bijvoorbeeld zelf kaarsen, een mand vol lekkernijen, een bodyscrub, een schilderij of iets lekkers (zoals een taart).

Ben je niet zo creatief of handig? Ik maakte een lijst met 10 duurzame kerstcadeaus waar je iemand echt blij mee maakt. Ook handig als je zelf nog op zoek bent naar cadeau inspiratie passend bij een duurzame kerst. 🙂

olijfboompje op stam duurzame blog duurzame bomen binnen kunstboom kopen bomen planten boommadekunst olijfboompje kunst boompje kunst bomen op maat interieurbeplanting kantoor vergroening kantoor bomen
handgemaakte boompjes van Boommade

#7 Sluit je duurzame kerst goed af

De dag na kerst kan het opruimen binnen. Een aantal opruimtips:

  • Bewaar het eten dat je overhebt, of geef het aan anderen
  • Scheid je afval
  • Bewaar het cadeaupapier
  • Graaf een gat in de grond waar je de kerstboom (weer) in kan zetten)

Klaar? Maak een mooie wandeling buiten. Waarom? Ten eerste omdat het ons gelukkiger en ontspannener maakt. Daarnaast geloof ik dat als we meer in de natuur zijn, we haar meer waarderen. En dat we vanuit die waardering duurzamere keuzes wíllen maken!

oerbos biolawieza

Boommade wenst je een fantastische kerst toe!

Houd Boommade’s Instagram in de gaten, want met kerst zullen wij weer wat leuke duurzame cadeautjes verloten onder de volgers.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Je winkelwagen