Geld besparen én duurzaam leven: met onderstaande tips kan het. Doe groen en bespaar nog geld ook! Moeder natuur en je portemonnee zullen je dankbaar zijn. Veel succes en plezier!

duurzame koffie duurzaam kerst cadeau tips duurzaam moederdag cadeau
Geld besparen met duurzaam leven

#1 Herbruik kleine ditjes & datjes, zoals theezakjes 😉

Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd“. Of moet ik zeggen: “Op de kleintjes letten“?

Gebruik je theezakjes vaker dan één keer. Je kan vaak makkelijk vier kopjes thee maken met één theezakje. Nog beter is om thee te kopen op de markt of in een Toko. Dan krijg je ook zo’n leuk blik dat je daarna weer kan hervullen of voor iets anders kan gebruiken. Met Chinese thee doe je super lang, omdat je vaak maar weinig nodig heb voor veel smaak.

Behalve theezakjes, kun je natuurlijk veel meer kleine dingetjes vaker gebruiken. Denk aan: linten en papier om cadeaus die je krijgt, gebruikte lucifers die nog niet op zijn, tasjes die je toch al hebt liggen, enzovoort.

#2 Pas deze verwarming tips toe

De tweede tip om geld te besparen met een duurzaam leven is om je huis op een bepaalde manier te verwarmen. Uit het boek De verborgen impact volgt dat het gebruik van de verwarming goed is voor maar liefst 35% van de totale impact in huis. Een warm huis is natuurlijk heerlijk, maar niet gratis. Zet daarom een uur voordat je gaat slapen de verwarming uit of lager. Dit gaat je euro’s schelen!

Doe ook de gordijnen dicht. In deze donkere wintermaanden is dat wel zo gezellig, en bovendien functioneel: het houdt de warmte makkelijker binnen. Enne, heb je ook al een groene energie leverancier?

#3 Vermijd de kioks om geld te besparen met duurzaam leven

Neem eten en drinken mee van thuis als je op pad gaat. Op deze manier verbruik je veel minder verpakkingen. Probeer, voordat je de deur uit gaat, te denken aan je snack en je Dopper of thermoskan. Of leg standaard wat houdbare snacks in je tas! Dit gaat je ook veel schelen in de portemonnee.

#4 Eet (vaker) vegan of vegetarisch

Vegan en vegetarisch eten is vaak goedkoper dan vlees, vis en kaas. Vooral als je even je best doet en op onderzoek uitgaat. Als je uiteten gaat zijn de vegan en vegetarische opties vrijwel altijd beter geprijsd dan de gerechten met vlees, vis of kaas. Inspiratie nodig voor een vegan maaltijd? Ik vind Lisagoesvegan fijn.

En nog een mooie (gratis 😉 ) extra: doordat jij (vaker) vegan of vegetarisch eet, zal je de mensen in je omgeving ook inspireren dit te doen. Ik eet zelf vegetarisch dankzij een vriendin. En door mij eet mijn omgeving weer (meer) vegetarisch. Laten we de olievlek vergroten!

#5 Ga voor A+++ apparatuur

Goedkoop is vaak (helaas) duurkoop. Dat geldt vooral bij de aanschaf van apparatuur. Tegenwoordig bestaan er echt goede eco-opties bij het kopen van bijvoorbeeld een ijskast of (af)wasmachine. Misschien kost het bij de aankoop wat meer, maar dat komt via een lagere energie rekening later weer bij je terug.

Ik heb een aantal jaar geleden de Samsung Eco Bubble (A+++) gekocht en ben daar – nog steeds – heel tevreden over. Vergeet ook niet om – als je dan goede apparatuur hebt – altijd te kiezen voor de eco stand.

#6 Maximaliseer de levensduur van je producten

We leven in een samenleving waarbij de consument constant wordt verleid tot iets beters, mooiers, snellers en nieuwers. Maar, jouw producten kunnen langer mee dan je denkt! Probeer niet in de oneindige loop van kopen, kopen, kopen te belanden.

Hoe langer je met een product doet, hoe duurzamer je het product ‘maakt’. Dus: poets je schoenen, breng je kapotte camera/laptop/telefoon/fiets/kleding naar een maker, etcetera.

#7 Werk zo veel mogelijk digitaal

Printen is zo’n zonde van de bomen. Maar ook van je geld dat gaat naar dure cartridges. Móet je toch printen? Doe dat dan altijd zwart wit en dubbelzijdig. Scheelt kosten en bomen.

#8 Haal het maximale uit je eten en sauzen

We gooien met z’n allen massaal eten weg. Van al het voedsel in de EU wordt slechts 65% opgegeten. Zonde! Deel je ijskast op zo’n manier in dat je weet wat je als eerst moet eten (voordat het verderft). Bekijk voor inspiratie bijvoorbeeld deze “ideale” ijskast indeling van het Voedingscentrum.

#9 Gebruik LED lampjes

Logisch, maar niet minder belangrijk. LED lampjes gaan langer mee en schelen in de energiekosten. Need I say more?

#10 Shop tweedehands

En dan de laatste tip om geld te besparen met duurzaam leven: stoppen met fast fashion kopen. Fast fashion is slecht voor de wereld. Heb je de documentaire True cost gezien (op Netflix)? Dat weet je waar ik het over heb. Het is onethisch en gevaarlijk voor de werknemers, en bovendien ontzettend slecht voor het milieu. Wist je dat om één t-shirt te maken drinkwater wordt gebruikt waar iemand drie jaar lang van zou kunnen drinken? (Bron: de Broeicast podcast.)

Ga dus voor tweedehands kleding! Kijk in leuke boetiekjes bij jou in de buurt of op platforms als United Wardrobe of Vinted. Nog wat extra’s verdienen? Zet jouw kleding ook online.

Wil je toch eerstehands shoppen? Download dan de app Good on You. Deze appt checkt of het merk waar je van wilt kopen duurzaam (of niet) is.

Heb je nog aanvullingen of eigen tips ten aanzien van geld besparen dankzij een duurzaam leven?

Ik hoor het graag! Alleen maar leuk om elkaar te kunnen inspireren. Reageren in een email, of in een DM op Boommade’s Instagram.

Meer blogs over duurzaamheid lezen?

Vond je deze blog “Geld besparen met duurzaam leven” nou leuk of leerzaam? Lees dan ook eens mijn andere blogs. Ik blog over bomen, interieur, ondernemen en duurzaamheid.

Ik maak duurzame kunstbomen:

Ga jij ook geld besparen met duurzaam leven?

0

Je winkelwagen