Natuur maakt gelukkig. Dat volgt uit onderzoek. Wist je bijvoorbeeld dat mensen die minimaal twee uur per week buiten in de natuur doorbrengen zich gezonder en gelukkiger voelen dan de mensen die dat niet doen? Én dat wij ons (op een schaal van 1 tot 10) 0.4 punt gelukkiger voelen aan de kust, in heidegebieden en natuurlijke graslanden dan in de stad?

vogel voer duurzaam

Natuur maakt gelukkig: onderzoek & feitjes

In deze blog vertel ik je een aantal leuke feitjes over hoe vaak Nederlanders naar buiten gaan en wat dat met ons (geluk) doet! Ik heb alle feitjes uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit, Staatsbosbeheer en outdoor winkelketen Bever gehaald. Zij hielden een enquête onder 1069 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Kijk je snel mee naar de uitkomst van het natuur-maakt-gelukkig-onderzoek?

oerbos waarom bomen planten bomen weetjes bos feitjes

Hoe kijken Nederlanders naar de natuur & hoe vaak zijn wij buiten?

  • 92% van de Nederlanders denkt dat het gezond is om buiten te zijn
  • En toch lukt ook dat vaak niet: 67% van de Nederlanders wil graag meer buiten zijn
  • Tegenover een 5% Nederlanders die juist meer binnen wil zijn
  • Een hond helpt om meer naar buiten te gaan: slechts 25% van de mensen zonder hond gaat elke dag naar buiten, tegenover 50% van de mensen met hond
  • 51% van de Nederlanders noemt zichzelf een buitenmens en 28% noemt zich een binnenmens
  • Slechts 30% van de Nederlanders gaat in de wintermaanden elke dag naar buiten
  • De drie vrijetijdsactiviteiten die het meest buiten worden uitgevoerd zijn wandelen, fietsen en tuinieren
  • De meest genoemde motieven om populaire buitenactiviteiten uit te voeren zijn ‘Gezond bezig zijn’ en ‘Genieten van de natuur’
  • 76% van de Nederlanders vindt dat Nederlandse kinderen te weinig buiten zijn
kersenbloesem takken lentetakken voor binnen de natuur in huis halen een natuurlijk interieur

Ga jij vaak (genoeg) naar buiten?

Zou je jezelf een buiten of binnen mens noemen? Of hangt dat van het seizoen en je mood af? Ik hoor zelf absoluut bij de 67% Nederlanders die graag meer buiten wil zijn. Ik werk vaak buiten, maar zou vaker écht de natuur op moeten zoeken door middel van een mooie wandeling. (Zonder dan steeds op zoek te gaan naar mooie takken op de grond. ;)) Ik woon trouwens in Amsterdam, maar zou de stad toch echt (nog) niet willen verlaten.

sophie deckers boommade

Meer lezen over de natuur?

Houd jij ook van buiten zijn en de natuur? Boommade blogt (onder andere) over bomen en duurzaamheid. Liever leren van een echte kenner? Ik vond dit boek over bomen (geschreven door een boswachter) echt een aanrader! Het leest lekker en is en heel leerzaam! Ik stond versteld van de ‘kracht’ van bomen. Veel leesplezier!

kunst olijfboom kopen mooie kunstbomen kantoor

De natuur naar binnen halen met een kunstboom voor binnen

Wil je de natuur liever naar jou toe halen? Dat kan met een interieurboom van Boommade. Het is Boommade’s missie om natuur en mens weer met elkaar te verbinden. Waarom? Ik (Sophie, oprichter van Boommade) geloof dat wanneer wij de natuur meer zien, we daar niet alleen gelukkiger van worden, maar dat we – vanuit de waardering voor de natuur – ook duurzamere keuzes willen maken. Zodat we hopelijk nog een lange tijd van moeder natuur kunnen genieten.

bomenfeitjes vriendschap tussen bomen bomen feitjeskunst boom op stam kunst olijfboompje kunst boompje kunst ficus kunst vijg kunst plantje kunst bomen kunst boompjes groen

Drie mini boompjes van Boommade

Vragen of opmerkingen over deze Natuur-maakt-gelukkig-onderzoek blog?

Reageer gerust hieronder, stuur mij een mailtje of een DM op Instagram. Lijkt het je leuk om een keer een gastblog voor Boommade te schrijven? Boommade staat open voor gastblogs over duurzaamheid, bomen (of de natuur), interieur en ondernemen. Neem contact op bij interesse.

0

Je winkelwagen