De natuur is dubbel dwars zijn geld waard. Het levert ons niet alleen voedsel, CO2-reductie en rust op, maar het leert ons ook wijze lessen. In deze gastblog neemt Femke Pluijm, branding expert voor duurzame ondernemers en ecologie fanaat, je mee in de wereld van bomen. Ze blijken nog meer waard te zijn dan je al dacht. Veel leesplezier! 

de natuur is het waard geld waarde natuur femke pluijm

Leren van de ware pioniers

De natuur is een ware pionier hier op aarde. Gedurende miljoenen jaren heeft zij geëxperimenteerd, geleerd en de kennis opgedaan over de omgeving waarin zij het beste kan overleven.

De mens daarentegen, komt nog maar net om de hoek kijken. Precies om die reden is het zo goed om van de natuur te leren.

Het intelligente bos

Laten we vooropstellen dat de intelligentie van een bos niet onderschat moet worden. Bomen kunnen leren, onthouden en sociale banden onderhouden.

Dit is met name in oerbossen het geval. Dit zijn bossen waar de mens niet of nauwelijks heeft ingegrepen. Dat resulteert in een soort hyperintelligent ecosysteem waar alles perfect met elkaar in balans staat. Als bosfanaat is dit mijn versie van het sprookjesbos. 😉

En diep van binnen waarschijnlijk ook het jouwe. Het bos heeft ons namelijk duizenden jaren van een thuis voorzien. En hoewel we nu lekker op onze boxspring ploffen in plaats van het zachte mosdek, voorziet het ons nog steeds in vele levensbehoeften.

De boom behoort tot de plant: de enige soort op aarde die zonlicht om kan zetten in suiker. Best bijzonder, want als je het helemaal doorberekend, zie je dat ons voedselsysteem hiervan afhangt. Zo maken bijen hier bijvoorbeeld dankbaar gebruik van. Zij nemen het nectar en bestuiven zo onze groente en fruit. Als je de waarde van dit principe zou uitdrukken in euro’s, kom je in Europa op zo’n 22 miljard euro per jaar uit.  

Maar dat is niet het enige wat deze sterke stammen kunnen. Ze slaan ook nog eens CO2 op. Dit zorgt voor zuivere lucht en gaat klimaatverandering tegen.

Het blad van een boom heeft ook een belangrijke functie te vervullen. Wanneer zij ieder jaar dwarrelend op de bodem neerdalen, bevruchten zij de grond. Ook beschermen zij de grond tegen vorst en bieden ze onderdak aan vele insecten.

Je zou dus zeggen; “Lekker laten staan die bomen!” Toch is Nederland een van de minst beboste landen van Europa. En dat terwijl het bos ons al deze gratis diensten levert, die een enorme waarde vertegenwoordigen.

oerbos waarom bomen planten bomen weetjes bos feitjes

Hoe bomen en mensen op elkaar lijken

Nu is er een artikel geweest wat mijn zicht op het klimaatprobleem heeft doen veranderen. Het artikel lichtte toe dat mensen, net als met elkaar, ook een relatie met de natuur kunnen opbouwen. Dit doe je door er simpelweg vaker te zijn, ernaar te luisteren, het te zien, en mijn toevoeging; door te beseffen hoe wijs bomen zijn.

Ze lijken vrij bewegingloos, maar het tegenovergestelde is waar. 

Wist je namelijk dat bomen op dezelfde manier op de zon reageren als onze huid dat doet? De schors aan de zonkant van een boom wordt langzaamaan harder en scheurt vervolgens los. Dit zou je rimpels kunnen noemen.

Daarnaast onderhouden bomen ook een soort moeder-dochter relaties. Zo zorgt een volwassenen boom dat haar jonge nakomeling niet te hard groeit. Dit geeft de jonge boom de kans om meer te focussen op het wortelen, dan het groeien naar licht. Wanneer dat tweede gebeurt zal de stam scheefgroeien om een plekje in de zon te bemachtigen. Dit is slecht voor de weerstand van de boom. Om de jonge boom ook met weinig licht te laten overleven geeft de moederboom een deel van haar suikers af.

Bomen zijn sowieso erg sociale wezens. Zo kunnen ze met elkaar communiceren via wortelen en schimmels die hen met elkaar verbinden. Wanneer er een parasiet op de boom nestelt, kan zij zo een signaal zenden naar de andere bomen. Dit is een langzaam proces, maar het vervult een belangrijke taak. Nu kunnen de andere bomen tannine aanmaken. Een bitter stofje wat de smaak en geur van de boom een stuk minder interessant maakt voor dieren of indringers.

Wat is een ecosysteem

Bomen zijn het waard

Oftewel, bomen laten elkaar niet in de steek. Ze werken samen met elkaar, de dieren, schimmels en planten uit het bos. Ze houden een heel ecosysteem op gang en voorzien ons daarbij van biodiversiteit, voedsel, schone lucht en schaduw.

Daarom zijn zij levend het geld waard. Dat stukje waarde probeer ik in mijn werk omhoog te krikken. Door niet alleen de natuur, maar ook de markt te verwilderen.

kunnen bomen denken bomenfeitjes duurzame blog weetjes over bomen natuurfeitjes boommade kunstbomen kunst olijfboom interieur duurzaam

Kies voor duurzaam

Het is tijd dat duurzame bedrijven een groter marktaandeel krijgen, zodat we via ons consumentengedrag kunnen kiezen voor een groene aarde. Maar die groene bedrijven moeten wel gezien worden.

Dat is waar ik mijn kennis van ecologie en creativiteit voor inzet. Als brandingexpert helpt ik duurzame ondernemers naar een visie, missie en merkstrategie voor hun groene product of dienst. Dit gieten we in een passende huisstijl waarmee dat merk jou, de bewuste consument, bereikt.

Want hoe wilder de markt, hoe groener de aarde. En die wildernis kun je prima in huis halen. Daarom nodig ik jou uit om het groen in je huis te halen. Om lekker in je pauze de natuur op te zoeken. Om te luisteren naar de prachtige geluiden. Want als jij je band met de natuur nog sterker maakt, maak je nog groenere keuzes en maak je letterlijk de bomen het geld waard.

liefde voor bomen regenboog boom beroemde bomen bijzondere bomen

Bedankt voor het lezen van deze gastblog ‘De natuur is het (geld) waard

Wat is jouw conclusie na het lezen van deze blog? Ik hoop dat je het eens bent met Femke: de natuur is het (geld) waard!

Boommade blogt over bomen, duurzaamheid, interieur en ondernemen. Hebben deze onderwerpen jouw interesse, en zou jij ook een gastblog voor Boommade willen schrijven? Stuur Sophie dan een mailtje met jouw voorstel.

Liever het natuurgevoel meteen in huis halen? Dat kan met een handgemaakte interieurboom voor binnen, gemaakt van omgevallen bomen. Je shopt ze hier.

kunst olijfboom kopen mooie kunstbomen kantoor

Meer leren over bomen? 

Boommade blogt over bomen. Liever leren van een echte kenner? Ik vind dit boek over bomen (geschreven door een boswachter) echt een aanrader! Het leest lekker en is en heel leerzaam! Ik stond versteld van de ‘kracht’ van bomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Je winkelwagen