duurzame kerstcadeautjes duurzame kerst cadeautjes duurzame kerst

Kerstmis en Sinterklaas staan weer voor de deur. En dat betekent vaak: cadeautjes! In deze blog deel ik mijn favoriete duurzame kerstcadeautjes met je die anno 2022 je kan vragen of geven. Veel plezier met het uitzoeken van jouw duurzame kerstcadeautje!

Deze blog “Duurzame kerstcadeautjes” bevat geen samenwerkingen of sponsering, ik wil je gewoon graag handvatten geven voor mooie groene kerstcadeautjes.

Duurzame kerstcadeautjes zijn cadeautjes die iemand wilt

Een cadeautje kan nog zo duurzaam zijn, als je iemand er niet blij mee maakt, had je het beter niet kunnen kopen. Niet kopen is altijd beter dan wel kopen. Mijn advies zou daarom zijn om altijd aan iemand te vragen wat diegene graag zou willen. Misschien is de verassing dan wat minder groot, je doet de ontvanger er uiteindelijk een groter plezier mee. En de feestdagen gaan om geven en vrolijke gezichten, toch? 🙂

duurzame kerstcadeautjes duurzaam kerstcadeau

Koop je duurzame kerstcadeautje tweedehands

Weet jij al precies waar jij de ander blij mee maakt? Top! Vergeet niet eerst Marktplaats of Vinted af te struinen. Dit scheelt vaak enorm veel geld én is hartstikke duurzaam. Win-win!

co2 compenseren vliegreis positieve klimaatverhalen waarom bomen planten Wat is een ecosysteem documentaires over het klimaat documentaires over bomen

Mijn top 10 favoriete duurzame kerstcadeautjes:

#1 Een blijvend boompje voor binnen

Met de interieurbomen van Boommade haal je het natuurgevoel naar binnen. De kunst boompjes hebben geen onderhoud nodig en zijn op een duurzame manier gemaakt. Naast kunst boompjes, verkoopt Boommade ook allerlei soorten natuurgetrouwe siertakken (vanaf € 21,95). Voor elk product dat je bij Boommade koopt, laat Boommade een echte boom planten.

Boommade heeft ook cadeaubonnen!

#2 Herbruikbare notitieboekjes van steen

Mijn tweede tip zijn de notitieboekjes van Moyu. De bladzijden van deze notitieboekjes zijn gemaakt van steen, in plaats van papier. Naast dat de boekjes dus papierverspilling tegengaan en zo bossen redden, zijn de boekjes ook nog herbruikbaar. Je schrijft met een speciale pen in de boekjes. Met een nat doekje veeg je je schrijfsels daarna weer weg. Handig!

Net als Boommade, plant Moyu een boom voor elk notitieboekje dat ze verkopen. Je koopt de notitieboekjes voor € 26,95.

duurzaam kerstcadeau duurzaam kerst cadeautje duurzaam kerstcadeautje

#3 Een hartverwarmend cadeau, met een kaartje voor de ontvanger

Via de shop van Oxfam Novib kan je hele originele cadeaus bestellen voor degene die alles al heeft. Je hebt al een cadeautje voor € 10. Wat dacht je van een geit, kippen, stukken zeep, schoon drinkwater, startkapitaal voor een ondernemer of schoolspullen voor vijf kinderen? De keuze is reuze.

Jij geeft een origineel cadeau, de ontvanger ontvangt een kaartje en samen heb je mensen in armoede geholpen. Een mooi kerstgebaar lijkt mij. Je vindt alle opties hier.

#4 Koffie-cadeautjes

Ben of ken jij een koffie lover? Dan zijn er genoeg duurzame cadeau opties die je kunt geven of vragen. Wat dacht je van een herbruikbaar koffie cupje? Daarmee bespaar je (de ontvanger) ontzettend veel geld (want: nooit meer cups) en afval!

Wil je toch voor cups gaan? Bestel dan koffiecupjes via de Koffiejongens. Zij maken biologisch afbreekbare cups voor in je Nespresso apparaat. De cups lossen op in de aarde. In de aarde wordt de koffie omgezet tot compost waar de plantjes dol op zijn. Dan smaakt je koffie net wat lekkerder, toch?

Mijn laatste tip voor de koffie lovers onder ons: haal een strippenkaart bij een lekkere koffietent bij de gelukkige in de buurt. Zo support je ook nog eens een lokale ondernemer!

duurzame koffie duurzaam kerst cadeau tips

#5 Een fotoshoot

In deze smartphone-tijd, heb ik ontzettend veel foto’s waar ik niets mee doe. Het is een chaos en de meeste foto’s zijn niet mooi, of zijn screenshots van onzin. Soms mis ik de tijden wel waar we nog foto’s met een ouderwetse camera maakte. Dan nam ik de camera mee op vakantie en zette ik de foto’s daarna in een mapje op mijn computer. Met veel plezier keek ik dan die mooie foto’s terug.

Met een fotoshoot leg je een bijzonder moment vast met je dierbare(n). Het is een duurzaam cadeau omdat je geen fysiek product hoeft te kopen (plus je helpt een fotograaf in corona tijden).

Ik heb de afgelopen jaren een aantal keer een shoot gepland voor Boommade (en een keer een “gezin-shoot” aan mijn ouders cadeau gegeven), en ik beloof je: het is de investering echt waard.

sophie deckers boommade
Ik liet deze foto maken door fotografe Sophie Oelrich

#6 Duurzame cadeautjes voor de natuur- en dierenliefhebber

De winter is de meest aangewezen periode om de vogels te voeden. In deze koude tijd vinden ze minder eten, terwijl ze juist nu extra energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Maak zelf vogelvoedsel of koop het (bijvoorbeeld dit winterpakket voor € 9,99).

Naast dat je de vogels helpt, heb je er zelf (of heeft de ontvanger er) ook plezier van. Want wie wordt er nou niet vrolijk van mooie vogels in de tuin of op het balkon? Je kunt ook – in plaats van eten – een waterbakje of vogelhuisje cadeau doen.

vogel voer duurzaam

#7 Een massage, facial of manicure/pedicure (bon)

Veel mensen hebben eigenlijk alles al. Behalve genoeg tijd voor zichzelf. Wie zou er niet eens even lekker willen ontspannen? Het perfecte cadeau, omdat wij onszelf vaak niet de tijd gunnen om écht te ontspannen of om geld aan onszelf uit te geven.

manicure duurzaam kerst cadeautje kerst cadeautjes

#8 Duurzame cadeautjes voor een lezer

Heb je wat geld te besteden? Een e-reader is een investering, maar een investering die het wel waard is. Een e-reader betekent geen fysieke boeken meer kopen, en dus behoud van bomen! Koop je e-reader tweedehands of bekijk bijvoorbeeld deze Kobo van €99,99.

Of maak je geliefde(n) blij met een abonnement op bijvoorbeeld Storytel of Nextstory. Via deze kanalen heb je toegang tot een breed assortiment aan luisterboeken!

Een ander idee voor de leesliefhebber is een abonnement op een digitale krant.

Geef je toch liever toch een fysiek boek om doorheen te bladeren? Koop je boek dan eens bij de kringloop.

duurzame kerstcadeautjes duurzaam ondernemen podcast

#9 Een restaurant maaltijd en/of een (online) wijnproeverij

Wie houdt nu niet van (uit)eten (gaan)? Neem je geliefde(n) mee uit eten of doe samen een wijnproeverij!

kunst dennenboompje kunst kerstboompje kunst boompje kopen
kerstdiner met dennenboompje van Boommade

#10 Lekkere douche en bad spulletjes

Anno 2022 zijn er steeds meer duurzame badderproducten. Laat iemand bijvoorbeeld kennis maken met een plasticvrije shampoo bar.

Lush is nog steeds mijn favoriet. Zij hebben rondom de kerst ook vaak prachtige, lekker ruikende cadeau pakketten die ze aanbieden. Alle producten zijn vegan. Check hier hun kerstcollectie van 2021.

duurzame kerstcadeautjes duurzaam valentijnscadeau

Wat is jouw favoriet van bovenstaande duurzame kerstcadeautjes?

Reageren kan onder deze blog of als reactie onder een post op de Instagram van Boommade. Als je nog aanvullingen hebt bovenop de genoemde duurzame kerstcadeautjes hoor ik dat natuurlijk graag. Laten we elkaar inspireren om duurzame cadeaus te kopen!

Leuk om van je te horen, en alvast hele fijne feestdagen!

Liefs, Sophie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Je winkelwagen