Kerstmis en Sinterklaas staan weer voor de deur. En dat betekent vaak: cadeautjes! In deze blog deel ik mijn favoriete duurzame kerstcadeautjes met je die je kunt vragen of geven. Veel plezier met het uitzoeken van jouw duurzame kerstcadeautje!

duurzame kerstcadeautjes duurzame kerst cadeautjes duurzame kerst

Goed om te weten: deze blog “Duurzame kerstcadeautjes” bevat geen samenwerkingen of sponsering, ik wil je gewoon graag handvatten geven voor mooie groene kerstcadeautjes.

Duurzame kerstcadeautjes zijn cadeautjes die iemand wilt

Een cadeautje kan nog zo duurzaam zijn, als je iemand er niet blij mee maakt, had je het beter niet kunnen kopen. Niet kopen is altijd beter dan wel kopen. Mijn advies zou daarom zijn om altijd aan iemand te vragen wat diegene graag zou willen. Misschien is de verassing dan wat minder groot, je doet de ontvanger er uiteindelijk een groter plezier mee. En de feestdagen gaan om geven en vrolijke gezichten, toch? 🙂

duurzame kerstcadeautjes duurzaam kerstcadeau

Koop je duurzame kerstcadeautje tweedehands

Weet jij al precies waar jij de ander blij mee maakt? Top! Vergeet niet eerst Marktplaats of Vinted af te struinen. Dit scheelt vaak enorm veel geld én is hartstikke duurzaam. Win-win!

co2 compenseren vliegreis positieve klimaatverhalen waarom bomen planten Wat is een ecosysteem documentaires over het klimaat documentaires over bomen

Mijn top 10 favoriete duurzame kerstcadeautjes:

#1 Een blijvend boompje voor binnen

Met de interieurbomen van Boommade haal je het natuurgevoel naar binnen. De kunst boompjes hebben geen onderhoud nodig en zijn op een duurzame manier gemaakt. Naast kunst boompjes, verkoopt Boommade ook allerlei soorten natuurgetrouwe siertakken (vanaf € 21,95). Voor elk product dat je bij Boommade koopt, laat Boommade een echte boom planten.

Boommade heeft ook cadeaubonnen!

#2 Herbruikbare notitieboekjes van steen

Mijn tweede tip zijn de notitieboekjes van Moyu. De bladzijden van deze notitieboekjes zijn gemaakt van steen, in plaats van papier. Naast dat de boekjes dus papierverspilling tegengaan en zo bossen redden, zijn de boekjes ook nog herbruikbaar. Je schrijft met een speciale pen in de boekjes. Met een nat doekje veeg je je schrijfsels daarna weer weg. Handig!

Net als Boommade, plant Moyu een boom voor elk notitieboekje dat ze verkopen. Je koopt een notitieboekje duurzaam kerstcadeau duurzaam kerst cadeautje duurzaam kerstcadeautje

#3 Een hartverwarmend cadeau, met een kaartje voor de ontvanger

Via de shop van Oxfam Novib kan je hele originele cadeaus bestellen voor degene die alles al heeft. Je hebt al een cadeautje voor € 10. Wat dacht je van een geit, kippen, stukken zeep, schoon drinkwater, startkapitaal voor een ondernemer of schoolspullen voor vijf kinderen? De keuze is reuze.

Jij geeft een origineel cadeau, de ontvanger ontvangt een kaartje en samen heb je mensen in armoede geholpen. Een mooi kerstgebaar lijkt mij. Je vindt alle opties hier.

#4 Koffie-cadeautjes

Ben of ken jij een koffie lover? Dan zijn er genoeg duurzame cadeau opties die je kunt geven of vragen. Wat dacht je van duurzame koffie duurzaam kerst cadeau tips

#5 Een fotoshoot

In deze smartphone-tijd, heb ik ontzettend veel foto’s waar ik niets mee doe. Het is een chaos en de meeste foto’s zijn niet mooi, of zijn screenshots van onzin. Soms mis ik de tijden wel waar we nog foto’s met een ouderwetse camera maakte. Dan nam ik de camera mee op vakantie en zette ik de foto’s daarna in een mapje op mijn computer. Met veel plezier keek ik dan die mooie foto’s terug.

Met een fotoshoot leg je een bijzonder moment vast met je dierbare(n). Het is een duurzaam cadeau omdat je geen fysiek product hoeft te kopen (plus je helpt een fotograaf in corona tijden).

Ik heb de afgelopen jaren een aantal keer een shoot gepland voor Boommade (en een keer een “gezin-shoot” aan mijn ouders cadeau gegeven), en ik beloof je: het is de investering echt waard.

sophie deckers boommade

#6 Duurzame cadeautjes voor de natuur- en dierenliefhebber

De winter is de meest aangewezen periode om de vogels te voeden. In deze koude tijd vinden ze minder eten, terwijl ze juist nu extra energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Maak zelf vogelvoedsel of koop het (bijvoorbeeld vogel” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>waterbakje cadeau doen. Of een gezellig vogel voer duurzaam

#7 Een massage, facial of manicure/pedicure (bon)

Veel mensen hebben eigenlijk alles al. Behalve genoeg tijd voor zichzelf. Wie zou er nou niet eens even lekker willen ontspannen?

Een massage-, facial-, manicure- of pedicure bon is het perfecte cadeau, omdat wij onszelf vaak niet de tijd gunnen om écht te ontspannen of om geld aan onszelf uit te geven.

manicure duurzaam kerst cadeautje kerst cadeautjes

#8 Duurzame kerstcadeautjes voor een lezer

Heb je wat geld te besteden? Een e-reader is een investering, maar een investering die het wel waard is. Een e-reader betekent geen fysieke boeken meer kopen, en dus behoud van bomen! Koop je e-reader tweedehands of bekijk bijvoorbeeld duurzame kerstcadeautjes duurzaam ondernemen podcast

#9 Een restaurant maaltijd en/of een (online) wijnproeverij

Wie houdt nu niet van (uit)eten (gaan)? Neem je geliefde(n) mee uit eten of doe samen een wijnproeverij!

kunst dennenboompje kunst kerstboompje kunst boompje kopen
kerstdiner met dennenboompje van Boommade

#10 Lekkere douche en bad spulletjes

Anno 2024 zijn er steeds meer duurzame badderproducten. Laat iemand bijvoorbeeld kennis maken met een plasticvrije shampoo bar.

Lush is mijn favoriet. Hun producten zien er altijd prachtig uit. En de winkel ruik je al van verre. Lush heeft rondom de kerst ook vaak prachtige, lekker ruikende cadeau pakketten die ze aanbieden. En een dikke bonus: alle producten van Lush zijn vegan.

duurzame kerstcadeautjes duurzaam valentijnscadeau

Wat is jouw favoriet van bovenstaande duurzame kerstcadeautjes?

Reageren kan onder deze blog of als reactie onder een post op de Instagram van Boommade. Als je nog aanvullingen hebt bovenop de genoemde duurzame kerstcadeautjes hoor ik dat natuurlijk graag. Laten we elkaar inspireren om duurzame cadeaus te kopen!

Leuk om van je te horen, en alvast hele fijne feestdagen!

Liefs, Sophie van Boommade

0

Je winkelwagen