liselot van der speld
foto: Aline Bouma

Vandaag gaan we het hebben over het duurzaam inrichten van je huis. In deze inspirerende gastblog geeft Liselot van der Speld jou tips over hoe jij je huis op een stijlvolle en duurzame manier kan inrichten. Veel lees en inricht plezier!

Even voorstellen

Een duurzamer interieur maakt gezonder, gelukkiger en het kost ook een hoop minder geld. In het dagelijks leven ontwerp ik dit soort interieurs, en woon ik in een pipowagen samen met mijn man en dochtertje. Alles in ons huisje heb ik zelf gemaakt, gevonden op straat of vintage bemachtigd op allerlei toffe plekken.

Dat klinkt allemaal een tikkie hippie achtig, ik weet het, en tóch durf ik te beweren dat een duurzamer interieur ook gewoon hip, modern en strak kan zijn (als dat je smaak is natuurlijk).

Je huis duurzaam inrichten: waar begin je?

Met een duurzamere insteek kan jouw interieur het verhaal van je leven uitstralen, áls je het goed doet. Ik merk dat veel mensen zoekende zijn, in wat ze mooi vinden, hoe ze duurzamer kunnen leven en vooral: hoe ze dat kunnen combineren in hun huis.

Het kan daardoor allemaal wat groot en onoverzichtelijk aanvoelen want, waar moet je in hemelsnaam beginnen? Goed nieuws, het is makkelijker dan je denkt, sterker nog, op deze manier met je interieur bezig zijn is eigenlijk heel makkelijk, leuk en het resultaat loont al-tijd. Het enige wat je hoeft te doen? Je denkwijze een klein beetje veranderen.

je huis duurzaam inrichten
foto: Aline Bouma

Wat vind jíj mooi?

De eerste stap is misschien wel de lastigste: Weten wat jij mooi vindt. Tegenwoordig zien we zo veel woonbladen en reclames, gevuld met prachtige foto’s boordevol woontrends.

Deze plaatjes zien we zo vaak, dat onze breinen daarop geprogrammeerd zijn. Of wij iets zelf mooi vinden doet er eigenlijk niet meer toe. Wij denken dat wat we voorgeschoteld krijgen de heersende norm, en dus mooi is. Wat doen we dan? We kopen nog meer spullen!

Juist die grote hoeveelheid spullen is op onze mooie aarde een probleem.

Maak eens een Pinterest board zonder dat je rekening houdt met:

  • geld
  • belemmerende praktische bezwaren
  • de heersende trends
  • je eventuele partner

Kijk daarna heel goed naar jouw verzameling plaatjes. Het zou heel goed kunnen dat dit al in de richting komt van jouw smaak!

Op basis van die kennis is het makkelijker kiezen en is de kans groot dat je iets koopt, wat je écht mooi vindt en dus hoogstwaarschijnlijk niet meer weg doet.

black kettle beside condiment shakers and green fruits and plants on tray on brown wooden table
Tijdloos design

Spaar voor kwaliteit en ga voor tijdloos design

Sparen voor kwaliteit en design, ook een prachtige manier om duurzaam te investeren. Wist je dat de meeste goedkope woontrend stoelen bijna altijd gebaseerd zijn op prachtige design klassiekers? Bijvoorbeeld: de vitra kuipstoel van het echtpaar Ray en Charles Eames. Dat ontwerp dateert uit 1907, en het wordt nog steeds veelvuldig nagemaakt.

De ronde houten stoelen van Thonet met de rotan bekleding die je nu veel voorbij ziet komen gaan ook al een flink aantal jaren mee (1849). Onverwoestbare kwaliteit en ontzettend trend bestendig.

Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Helemáál duurzaam? Kijk eens of je een goeie vintage parel op de kop kunt tikken!

duurzame bedrijfs keuken duurzaam inrichten
foto: Aline Bouma

Laatste tips om je huis duurzaam in te richten

Erfstukken van je ouders, parels van de kringloop, rommelmarkt schatten. Vind je ze mooi? Geef ze dan een plek in je huis, desnoods met een laagje verf. Niets is persoonlijker en duurzamer dan meubels met een (familie) verhaal.

Als je om je heen kunt kijken en je kunt van elk item zeggen dat je er bewust voor gekozen hebt, dan ben je lekker bezig.

Nog een mooie Ecoverf op de muur en klaar ben je. Mocht je nou bang zijn voor het kiezen van kleuren, kijk dan eens naar een mooie bos veldbloemen en laat je inspireren. De natuur maakt áltijd prachtige combinaties.

close up photo of flowers during daytime
Laat je inspireren door moeder natuur

Ga jij aan de slag met het duurzaam inrichten van je huis?

Leuk! Laat het ons (Liselot en Sophie) zeker weten! Reageren kan via Instagram of onder deze blog. Liselot kan nog veel meer vertellen over duurzame inrichting. Zo ziet zij nog mogelijkheden voor vervolgblogs met praktische “how to” tips en blogs die gaan over het maken van duurzame meubels!

duurzaam wonen duurzaam interieur duurzame inrichting huis
foto: Aline Bouma

Ook een gastblog schrijven voor Boommade?

Boommade staat open voor gastblogs over interieur, duurzaamheid en bomen (of een combinatie hiervan). Wil jij jouw kennis delen met een breder publiek? Mail jouw ideeën, ik (Sophie, oprichter van Boommade) kom zo snel mogelijk bij je terug.

Wil je een duurzame kunstboom voor in huis? Bekijk Boommade’s huidige collectie interieurbomen hier.

duurzaam inrichten huis duurzame meubels
foto: Aline Bouma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Je winkelwagen