Hallo, mijn naam is Liselot van der Speld en nog niet zo lang geleden schreef ik voor Boommade een gastblog over hoe je nou eigenlijk doet, je huis duurzamer inrichten. Ook schreef ik een blog vol duurzame do it yourself projecten voor in huis. Mocht je die nog niet gelezen hebben, misschien is het leuk om die eerst even te bekijken. Deze blog gaat over duurzame verbouw-opties. Dus wil jij je huis duurzaam verbouwen? Lees dan snel verder.
Duurzaam je huis verbouwen
De inrichting van je huis wordt natuurlijk niet alleen maar bepaald door de spullen die erin staan. Op dat gebied, in designer land, maar ook bij consumenten, is al wel het een en ander in beweging gezet op duurzaamheidsgebied.
Waar ook nog veel in te behalen kan worden is het stapje daarvóór: (ver)bouwen! Misschien ga je zelf een huis bouwen, misschien koop je een jaren-30-variant die je nog helemaal gaat opknappen, of misschien ga je, met het oog op de toekomst, lekker aan de slag met je huidige huis?
Veel aannemers en bouwmarkten hebben nog veel te weinig kennis van ecologische bouwmaterialen. Dat heeft natuurlijk voor een heel groot gedeelte te maken met het feit dat de vraag hiernaar nog niet zo heel hoog is. Als je dus zelf al hebt bedacht wat je wilt, kan hij of zij met je meedenken om het ook daadwerkelijk te gaan realiseren. En wie weet, breng je een duurzame verandering in gang!
Deze blog gaat over een aantal duurzame verbouw-opties, die zelfs op de lange termijn geld kunnen opleveren.
Investeren in een duurzame verbouwing
Allereerst is het goed om te bedenken dat veel producten die je aanschaft om je huis te verduurzamen in eerste instantie kunnen voelen als een grote aankoop. Dat is altijd even een afweging.
Maar, verduurzamen is de investering meestal op veel manieren meer dan waard. Waarom? Je verdient het geld vaak terug door bijvoorbeeld:
- Lagere maandelijkse kosten.
- Onderhoudsvrije onderdelen van je huis.
- Terug leveren van energie aan het stroomnet.
Ik vertel je hieronder meer over een groene bouwmaterialen. Ook geef ik je duurzame verbouw tips.
Groene isolatie materialen
Wij zijn geneigd om als isolatie overal onmiddellijk glaswol tussen te proppen. Werkt prima, maar is erg onprettig voor het milieu en voor de mens (nooit met je blote handen vastpakken). Gek toch, dat je zoiets in je huis stopt? Er zijn tig andere opties dus het is oprecht heel raar dat er nog niet grootschalig met iets eco-vriendelijks gewerkt wordt. Handig: alle alternatieve materialen worden in dezelfde grote banen/rollen geleverd als glaswol. Makkelijk om mee te werken, en een stuk gezonder.
Ik noem er even drie:
- Vlas: Thermisch en geluidsisolerend. Wordt gemaakt van een plantje, werkt fantastisch en is goed voor mens en milieu.
- Gerecycled katoen: Wordt gemaakt van tweedehands kleding (en dat hebben we genoeg!) werkt super vocht regulerend én kan meer warmte opslaan dan glaswol.
- Hennep: Net als vlas afkomstig van een plantje. Hennep is resistent voor schimmels en beestjes dus pesticiden en gif zijn niet nodig bij het telen. Hoge isolatiewaarde, en zonder meuk te maken. Zo zien we het graag!
Leemstuc
De meeste huizen (uitzonderingen daargelaten) worden na het opleveren van de stenen, of betonnen, wanden gestuct. Dit kan met gips, of met beton, maar dit kan ook met leem. Leem wordt al eeuwen gebruikt om wanden mee af te werken en bestond vroeger uit een mengsel van(rivier)klei en stro. Het was toen een goedkoop materiaal waar men makkelijk aan kon komen. Tegenwoordig kan het nog steeds zo grof. Maar het kan ook superfijn en egaal. Bijna alsof je “gewone” stuc gebruikt.
De voordelen van een leem gestucte wand:
- Vochtregulerend. Het houdt de vochthuishouding in je kamer heel stabiel. Te veel vocht neemt het op, en zal het vanzelf weer uitscheiden. Hierdoor is het voor organismen die je niet in huis wilt (schimmels) veel moeilijker om te overleven!
- Geluiddempend.
- Warmte regulerend. In de winter houdt het warmte vast, in de zomer zorgt het voor verkoeling.
Energie & Verwarming
Als een tiny house bewoner weet ik hoe lastig het is om voldoende schone energie te bemachtigen, helemaal om je huis te verwarmen (verwarmen vraagt altijd veel energie). Wat mij betreft begint dus sowieso het hele energievraagstuk bij de afweging of je alle apparaten in huis wel echt nodig hebt.
Het kost de aarde veel om iedereen van grote hoeveelheden gas en elektriciteit te voorzien. En omdat het bij de meeste mensen zomaar uit de muur komt, is het lastig om de “kosten” van jouw kopje thee of krullen in je haar echt nog te zien!
- De meest gangbare en makkelijke manier van duurzame energie: zonnepanelen plaatsen. Het mooist is om die in combinatie met een warmtepomp te gebruiken zodat je de energie van de zon kunt opslaan in warm water. Hiermee verwarm je dan je huis.
- Zonnepanelen in combinatie met een pellet of houtkachel wordt ook veel gedaan. Let altijd goed op wat voor kachel je koopt en welk hout je verstookt! De kachel moet een hoog rendement hebben (lees: hoge verbrandingshitte) zodat je zo schoon mogelijk stookt en daarmee de hoeveelheid fijnstof minimaliseert. Koop lokaal, goed gedroogd hout. Ga niet stoken met mist.
Verf/lak/beits
Je zou het niet zeggen, tenzij je zwanger bent en je het niet meer mag gebruiken, maar de meeste lak/beits/verf die wij gebruiken is hartstikke giftig. Om het te gebruiken en verwerken is ook vaak terpentine nodig, niet zo best, en daarnaast is het nogal de vraag of het wel nodig is. Er zijn inmiddels een hoop (mooiere) producten op de markt die een geweldig alternatief vormen!
- Gewone eco verf. Google eens op eco verf en ik komen onmiddellijk een aantal mooie merken omhoog. Goed te gebruiken, en niet giftig. Let wel op dat je niet veel te veel koopt. Zonder gif houdt wel in dat de verf (in je emmer) na verloop van tijd niet goed blijft.
- Kalkverf. Kalk is van oudsher een prachtig materiaal voor natuurlijke sfeervolle kleuren. De oude Romeinen gebruikten het al!
- Gebruik in plaats van tropisch hardhout, hout dat thermisch is behandeld. Dit hout heeft geen verf, beits of lak nodig! Thermisch behandeld hout wordt gemaakt van houtsoorten die van zichzelf niet lang mee gaan. Door dit hout thermisch te behandelen (dat wil zeggen dat het hout sterk wordt verhit) gaan de organismen die het hout verteren dood. Het hout blijft daardoor goed en mooi zonder verdere behandeling, het wordt alleen steeds iets grijzer. Op deze manier hoeven minder bomen uit het tropisch regenwoud gekapt te worden. En we weten dat we de tropen heel hard nodig hebben voor het behoudt van de wereld!
- In Japan, Finland en Zweden verbranden ze de buitenste laag van het hout waardoor het verkoolt en daarmee niet meer behandeld hoeft te worden. De diepzwarte kleur die achterblijft is daarnaast prachtig om te zien in zowel interieurs als exterieurs. Ook aan dit hout hoeft geen verf, beits of lak te pas aan te komen.
Dit waren de eco-verbouw tips om duurzaam je huis te verbouwen
Mooi als je er iets mee kunt doen, of als het je wellicht aan het denken heeft gezet. Hoe meer mensen op deze manier gaan denken, hoe gezonder en mooier onze wereld wordt. Veel verbouw plezier!
Ben jij om, en wil je je huis duurzaam verbouwen, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Liselot helpt jou aan een eigenzinnig, persoonlijk en duurzaam interieur dat over 20 jaar nog steeds bij je past. Met haar bedrijf, genaamd “Studio Hem”, draagt ze bij aan een wereld die wat dichter bij de natuur staat dan onze huidige wegwerpmaatschappij. Ze zet altijd in op een combinatie van vintage, goed gekozen nieuw en zelfgemaakt. Haar interieur zijn duurzaam en groen (ook als je van blauw houdt 😉 ).
Neem eens een kijkje op haar website of Instagram.
Kunstbomen voor in jouw duurzame woning
Is je huis (bijna) af en kan je al gaan fantaseren over de inrichting? Boommade maakt duurzame en natuurgetrouwe kunstbomen voor in jouw woning.