do it yourself projecten in huis meubels opknappen maken

Deze week staat er weer een hele leuke gastblog voor je klaar. Liselot van Studio Hem vertelt je de leukste do it yourself projecten voor in huis. Nu we met z’n allen massaal binnen zitten, kunnen we volgens mij wel wat afleiding gebruiken. Ga daarom lekker thuis aan de slag met haar toffe DIY projecten! Lees snel verder voor DIY inspiratie en tips.

Voor we beginnen aan de do it yourself projecten voor in huis: even voorstellen

Hallo, mijn naam is Liselot van der Speld en nog niet zo lang geleden schreef ik voor deze leuke website een blog over hoe je nou eigenlijk doet, je huis duurzamer inrichten. Mocht je die nog niet gelezen hebben, misschien is het leuk om die eerst even te bekijken. Vandaag ga ik het hebben over do it yourself projecten voor in huis.

In deze blog wil ik graag wat meer inzoomen op het feit dat zélf dingen maken over het algemeen ontzettend duurzaam is! “Hoe moet dat dan, waar begin ik, is dat niet heel erg moeilijk, en ik ben helemaal niet handig!”. Ik hóór het je denken.

Geen zorgen. Na het lezen van deze tekst beloof ik dat er een aantal simpele do-it-yourself plannetjes liggen. Óf je weet hierna precies waar je misschien nog een cursusje in kunt gaan zoeken 😉 Lees je mee?

do it yourself projecten huis

Zelf maken geeft waarde

Waarom zou ik iets zelf gaan maken als ik het bij iedere winkel kan aanschaffen voor veel minder geld? Dit is helaas hoe wij met zijn allen zijn gaan denken. Het gekke is, deze denkwijze is pas in de afgelopen 75 jaar ontstaan.

Vroeger kon iedereen timmeren, naaien, broden bakken en noem het maar op. Dat was gewoon normaal.

Met de groei van onze welvaart zijn we steeds verder verwijderd geraakt van het “zelf” maken. En, niet alleen van het maken. Ook van de moeite, liefde en aandacht die in een product is gestoken. Het gevolg daarvan? De werkelijke “kosten” zijn volledig zoek! We kopen iets, want dat kan erg makkelijk, en als we het weer zat zijn, dan gooien we het weg.

Hoe stop je deze waarde weer terug in je product? Precies, door het zelf te maken. Er geeft weinig meer voldoening dan je eigen gebakken brood eten, te koken aan je zelfgebouwde keuken of lekker weg te duiken in je zelf-genaaide kussens. Ik durf te wedden, zomaar weggooien, is er dan niet meer bij.

De keuken op deze foto heb ik zelf getimmerd:

do it yourself projecten huis

En dan nu: drie toffe do it yourself projecten voor in huis waar je zelf mee aan de slag kunt.

DIY project voor in huis #1: een meubel opknappen

Alles leuk en aardig, maar tegenwoordig kan natuurlijk niet iedereen meer alles zelf. Dat snap ik hoor, en daar ga ik ook helemaal niet vanuit. Wat ik er wel over te zeggen heb?

Het is vaak VEEL makkelijker dan je denkt. Eigenlijk is het toch vaak een kwestie van, er gewoon aan beginnen, en, al doende leert men. Tikkie flauw misschien, maar wel ontzettend waar!

Een makkelijk, en leuk, begin is het opknappen van een oubollig meubel van de kringloop (of van je ouders/opa/oma). Als je al heel handig bent, hoef je nergens op te letten. Ben je dat nog niet? Kies dan iets wat niet wiebelt, waar de planken niet los bij bungelen en waarvan eventuele deurtjes en glaasjes gewoon nog heel zijn.

Starten met:

 • Een goeie eco lak kiezen (Fairf heeft bijvoorbeeld erg leuke kleuren).
 • Het meubel grondig (maar echt HEEL grondig) schoonmaken en ontvetten.
 • Is het meubel al geverfd? Schuur die laag er dan het liefst helemaal af (of zorg ervoor dat eventuele verfbladders eraf zijn).
 • Tip: Gebruik niet al te goedkope kwasten. De haartjes laten dan snel los en drogen op in je laklaag.
 • DAN beginnen met een laag grondverf, belangrijk voor de hechting met de laklaag later. Als je dit niet doet gaat je lak geen verhuizing overleven en dat willen we júist wel natuurlijk.
 • Grondverf goed gedroogd? Lakken maar! Twee lagen is aan te raden, doe bij de eerste laag altijd zuinig met je verf, want zakkende druppels zijn jammer en ook niet nodig.

Alle lagen droog? Tadaaaa! Klaar is je waardevolle en persoonlijke toevoeging aan je interieur.

vintage-meubel-opknappen-do-it-yourself-project-in-huis

DIY project voor in huis #2: Zelf een vakkenkastje ontwerpen & maken

Maak een simpel vakkenkastje van houten plaatmateriaal. Kies in dit geval voor Ecoplex: een duurzame multiplexplaat. Je kunt het vakkenkastje bevestigen aan de muur, of gebruiken als la (divider) in je kast.

Je hebt nodig:

 • Houtlijm
 • Zaag*
 • Spijkertjes, lang genoeg om door de plaat heen te komen, 2 mm dik
 • Lijmklemmen
 • Een boormachine
 • Lineaalzaag
 • Houtboortje die iets dunner is dan je spijkers
 • Schuurpapiertje
 • Hamer
 • Klein beetje ruimtelijk inzicht

*Kan je het hout zelf niet zagen? In de meeste bouwwinkels betaal je per zaagsnede, als jij de maten aanlevert.

crates mounted on wall

Bedenk welke zaag-snedes nodig zijn voor bijvoorbeeld een rechthoekige bak met één plankje. Je kunt kiezen voor een kastje mét achterkant. Of juist zonder (makkelijker). Zaag je zaag-snedes uit, of laat het uitzagen.

Maak nu, stuk voor stuk, de houtjes vast op de juiste plekken. Tip: leg het geheel tegen een ander houtje aan zodat het niet schots en scheef wordt!

Eerst een lijmlaagje op het gedeelte dat je vast wilt maken, dan de gedeeltes tegen elkaar aanleggen. De gaatjes voor de spijkers voorboren, spijkers erin slaan, laten drogen ennnn klaar!  Leuk om losse vakken op elkaar te stapelen, of juist op te hangen. 

Voor de échte doe-het-zelver: zaag een vak een beetje in, en schuif er een ander vak overheen. Creatief!

DIY project voor in huis #3: Maak je eigen kussens

Last but not least. Kussenslopen naaien. Zoek oud bloemetjes beddengoed, ga door de lapjeskisten van je ouders of je grootouders OF ook leuk: de lapjesmarkt in Utrecht op zaterdagochtend.

Nodig:

 • Een kussen
 • Stof
 • Spelden
 • Naald en draad
 • Naaimachine
 • (stof) Schaar
do it yourself projecten in huis naaien kussens

Knip de maat van het kussen dat je wilt maken uit een dubbele laag stof. Zorg dat er om de échte maat van het kussen, zeker 3 cm ruimte zit. Je maakt dus de lapjes stof wat groter dan de maat van het kussen eigenlijk is.

Speld de lapjes met de “mooie” kanten naar elkaar toe vast op de lijn van de maat van het kussen. Naai nu met de naaimachine (of met de hand) de lapjes aan elkaar. BELANGRIJK, laat een gat van ongeveer 15 cm open om je kussen nog erin te kunnen doen.

Knip de overgebleven rand stof langs je genaaide rand af. Keer je sloop binnenstebuiten en stop het kussen erin. Naai het gat dicht.

KLAAR! Dit waren de do it yourself projecten voor in huis

Zo. Een paar verschillende inspiratie dingetjes. Wil je meer uitleg over bovenstaande do it yourself projecten voor in huis? Stuur me gerust een DM op Instagram (@Studio_hem). Wij (Liselot en Sophie) vinden het ook heel leuk als je ons laat weten met welk do it yourself project voor in huis jij aan de slag gaat.

kunstbomen Boommade kunst bomen voor binnen binnen boom kopen interieurboom kopen
foto: Pieter Bas Bouwman

Tot slot: wil jij jouw interieur ook verduurzamen?

Laat je Liselot jou daarbij helpen, en/of bestel een handgemaakte boom van Boommade. De interieurbomen (en overige producten) van Boommade hebben geen onderhoud nodig en gaan toch jaren mee. Voor elk product dat Boommade verkoopt (klein of groot) laat zij een boom planten. Meer weten over duurzaamheid binnen Boommade? Lees er hier meer over.

Vond je deze blog over Do it yourself projecten in huis nou leuk? Dan hebben wij nog meer interessante content voor je in petto. Lees hier al onze interieur gerelateerde blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Je winkelwagen