Boommade (‘homemade interieurbomen’) maakt kunstbomen in alle soorten en maten. Wil je een kunst boom kopen? Bekijk hier onze producten. Indien je geïnteresseerd bent in duurzaamheid binnen Boommade, lees dan onderstaande blog.

Het is best lastig: een product verkopen en duurzaam willen zijn. Hoe graag ik het ook goed wil doen, is het geen geheim dat beton en materialen van zijden en plastic te pas komen bij het maken van de Boommades (= de homemade interieurbomen). Dus, hoe zit het: hoe duurzaam is Boommade eigenlijk? Een duurzame kunstboom, bestaat dat wel? Een eerlijke en open blog door Sophie Deckers, de oprichter van Boommade.

duurzame kunstboom boom binnen boom in huis kantoorboom kopen kunstbomenSmart Sustainable Sisley Award Boommade marie claire Sophie Deckers

Wat niet duurzaam is aan (het kopen van een kunst boom van) Boommade

Alhoewel kunstbomen, kunstplanten en kunstbloemen levenslang meegaan, wil ik niet beweren dat ze daardoor duurzaam zijn. Voor het maken van de Boommades gebruik ik kunstbladeren en/of -bloemen. Naar mijn mening kunnen zulke producten nooit écht duurzaam zijn.

Wat het zijn van een ‘duurzame’ kunstboom tegenspreekt is allereerst de productie. Hier kan ik vrij kort over zijn: het produceren van iets nieuws is eigenlijk nooit duurzaam. Het is altijd beter om iets níet te produceren, dan wel. Voor het maken van nieuwe spullen zijn machines en materiaal nodig. Machines werken op energie. De meeste fabrieken maken gebruik van kolen, olie en gas als energiebron. En de verbranding van deze fossiele brandstoffen draagt helaas sterk bij aan klimaatopwarming.

Dan het beton dat ik gebruik als voet voor de Boommades. Beton is sterk, gaat lang mee en is relatief goedkoop. Máár, het chemische proces om beton te maken vergt een ovenverhitting van 1600 graden. Je begrijpt dat dit veel energie kost, die vooralsnog veelal afkomstig is van fossiele brandstoffen.

En dan het vervoer. De Boommades, het beton en de kunstbladeren en -bloemen van leveranciers moeten worden vervoerd. Vervoer in het algemeen zorgt voor uitstoot van fossiele brandstoffen, en dus voor opwarming van de aarde. Helaas worden in Nederland geen kunstbloemen en -bladeren geproduceerd (of heb ik ze nog niet gevonden, als jij iets weet, hoor ik dat heel graag!). Om deze reden worden de kunstbloemen en -bladeren die Boommade gebruikt uit het buitenland gehaald.  

duurzame kunstboom kunstboom kopen kunstboom in huis groene kunstboom bomen planten duurzaam ondernemen boommade

Wat wel duurzaam is aan (het kopen van een kunst boom van) Boommade

Gelukkig zijn bepaalde aspecten van Boommade wel duurzaam. Zo laat ik voor elk verkocht product een echte boom planten. Dat zijn er inmiddels meer dan 600.

En wat betreft de stammen en takken die ik gebruik: die haal ik uit de natuur, zonder ze af te zagen. Door takken en/of bomen af te zagen, kunnen bomen namelijk minder CO2 uit de lucht halen om om te zetten in zuurstof. Omdat ik dat proces natuurlijk niet in de weg wil staan, doe ik dat niet. Wel geef ik dode bomen en takken optisch nieuw leven.

Als startende ondernemer doe ik graag zo lang mogelijk met mijn spullen. Ik heb het liefst geen afval bij het maken van mijn Boommades. Maar het afval dat ik heb, scheid ik altijd bij het milieupark, zodat mijn afval gerecycled kan worden.

Verder wil ik mijn steentje bijdragen, door duurzame tips en natuurfeitjes te delen. Met het delen van mooie feitjes over de natuur en bomen, wil ik laten zien hoe prachtig de natuur is. Want ik geloof dat wanneer wij écht zien hoe mooi de natuur is, wij automatisch ook bewuster met de wereld om wíllen gaan.

Door kennis met elkaar te delen, wordt het maken van betere/andere keuzes – naar mijn mening – leuker en makkelijker. Ik hoop anderen te inspireren om te kiezen voor een duurzame(re) levenswijze. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het motiveren van anderen om ook bomen te gaan planten, of om over te stappen naar een groene bank, verzekeraar of energieleverancier.

Tot slot geloof ik dat ik met Boommade een duurzamer alternatief bied voor de consument die (kunst)groen in huis wil.

  • Het in huis halen van een echt bloemetje of plantje zorgt dan wel voor blijdschap, maar heeft helaas ook milieu impact (denk aan vervoer, water, chemische bestrijdingsmiddelen en het opwarmen van kassen). De blijdschap is vaak ook niet van lange duur, omdat planten en bloemen dood gaan of verwelken.
  • En voor wat betreft andere aanbieders van kunstplanten en -bomen: hun business model bestaat uit zo veel mogelijk producten doorverkopen van China naar Europa. Ik kan mij niet voorstellen dat zij ernaar streven om een duurzaam product op de markt te zetten. Of dat de bescherming van het milieu hoog op hun lijstje staat.
kunst boom kopen kantoor interieurbeplanting kunstbomen voor op kantoor kopen (2)

Duurzame reis: het méér verduurzamen van de duurzame kunstboom van Boommade

Zoals je leest, is Boommade absoluut niet in alle opzichten duurzaam. Er is nog veel te verbeteren en dat is dan ook mijn streven. Het lijkt mij fantastisch om Boommade CO2 neutraal en afvalvrij te kunnen maken en om zo meer schoonheid de wereld in te helpen. Schoonheid, door duurzame kunstbomen te maken, een duurzaam bedrijf te runnen én door anderen te inspireren met blogs over de natuur en duurzaamheid.

Op dit moment ben ik bezig met herbruikbare mallen. Ook gebruik ik beton dat 33% minder CO2 uitstoot dan normaal beton. Ook het vervoer, waar ik het al eerder over had, wil ik beperken. Waar mogelijk, haal ik de kunstbladeren en bloemen uit Europa. De producten uit het verre oosten selecteer ik op de manier van vervoer. Mijn eigen auto vervoer compenseer ik. In de toekomst wil ik ook de uitstoot van het eerder genoemde vervoer compenseren met het planten van bomen.

Persoonlijke duurzame keuzes

Door Boommade, maar ook mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, ben ik– zoals zo veel van ons – in de ban geraakt van ‘duurzaamheid’. Ik vind het – hoe krom dat ook klinkt – eerlijk gezegd een verschrikkelijk onderwerp. Hoe meer je leest, hoe meer je inziet hoe slecht het gaat en hoe veel anders zou ‘moeten’.

Het afgelopen jaar ben ik gestopt met vlees eten, maar vegan ben ik (nog) niet. Ook rij ik dus een auto. Duurzaamheid is een reis en iedereen doet het op zijn eigen manier. Volgens mij is de kunst om er om een positieve manier mee om te gaan. Dus zonder oordeel, maar ook niet wegkijken van de feiten (kijk bijvoorbeeld eens naar deze documentaires op Netflix). En neem verantwoordelijkheid.  

kunst paradijsvogelplant kunst strelitzia neppe strelitziaplant kunstplant mooie kunstplant net echt beton duurzame kunstboom kopen binnen in huis

Doel: een 100% duurzaam bedrijf worden

Ik word zelf ongelofelijk blij van de natuur. De natuur is prachtig: de bloemen, het gras, de dieren, struiken, bergen, rivieren, bomen… Ik hoop dat wij nog zo lang mogelijk van haar mogen genieten op een zo gezond mogelijke manier. Dus graag zonder al te veel opwarming, droogte, overstromingen en tekorten.

In de tussentijd werk ik eraan om Boommade nog duurzamer in te richten. En om met trots mijn écht duurzame kunstboom aan de wereld te presenteren. Want het is voor mij het belangrijkst dat ik achter mijn bedrijf sta. Ik zal jullie komende tijd meenemen in mijn reis om Boommade duurzamer te maken.

Heb jij nog vragen en/of opmerkingen over deze blog? Stuur mij een privé bericht of DM me op Instagram. Liever een kunst boom kopen? Je vindt al onze kunst bomen hier.

0

Je winkelwagen