Duurzaam leven is een groot thema vandaag de dag. En gelukkig maar, want er is werk aan de winkel op het gebied van duurzaamheid. Omdat ‘100% goed doen’ niet bestaat, is hulp altijd welkom. Daarom deze blog vol duurzame apps. Hopelijk helpen deze apps jou op weg naar een duurzamer en bewuster leven! Ik vertel je in deze blog mijn persoonlijke ervaringen met de duurzame apps.
Mijn favoriete duurzame apps:
1 Ecosia
Stiekem is Ecosia geen app, maar een zoekmachine zoals Google. Het verschil met Google is dat Ecosia de winst van reclames gebruikt voor het planten van bomen! Door Ecosia in te stellen als standaard zoekmachine draag je dus super eenvoudig je steentje bij.
2 Good on you | app store / google play
Aan het shoppen? En wil je checken hoe een kledingmerk scoort op duurzaamheid? Vul ‘m dan in op de Good on you app. Deze app waardeert merken op basis van duurzaamheid. Er zijn vijf hoofdscores: “we avoid”, “not good enough”, “it’s a start”, “good” en “great”. Naast deze scores vind je meer informatie over de winkel op het gebied van duurzaamheid. Ook biedt de app betere shop-alternatieven aan. Daarnaast kan je zoeken op categorie. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een tas? Dan geeft de app je de beste duurzame opties. Handig!
3 Peerby | app store / google play
Spullen huren bij je buren: hoe handig! Bovendien is delen in 2020 het nieuwe hebben. 😉 Ik heb Peerby laatst gebruikt toen ik een feestje gaf. Via de app huurde statafels en een tent vlak bij mij in de buurt. Scheelt weer rijden en kopen. Op de app (en website) wordt echt van alles aangeboden. Neem eens een kijkje.
4 Tweedehands (kleding) apps als Marktplaats, United Wardrobe, Swapp, The next closet, Vinted
Volgens mij behoeven deze apps geen uitleg. Na niet kopen, is tweedehands kopen namelijk de beste keuze. Veel shop of verkoopplezier!
5 Too good to go | app store / google play
Deze app gebruik ik al een aantal jaar. Via Too good to go bestel je bij een bakker, supermarkt, café, hotel of restaurant een zogenoemde Magic Box. Je weet niet precies wat er in de box zit. Wel weet je dat het eten in de box anders door de verkoper weggegooid zal worden. Ook weet je dat het een goede deal is en dat je lekker eten krijgt! Je haalt zelf de box op bij de aanbieder. Als je – net als ik – geen vlees eet: er zijn ook vegetarische en veganistische boxen. Dit stel je in bij lijst en dan filters.
6 Groente en Fuitkalender | app store / google play
Via deze app van Milieu Centraal zie je heel eenvoudig wanneer in het jaar fruit en groente (niet) milieuvriendelijk is. Je kan heel specifiek zoeken. Bijvoorbeeld: Hoe milieuvriendelijk is “product” in “maand”. Maar je kan ook uitgebreider zoeken. Ook kan je zien welk fruit uit welk continent wanneer de beste keuze is. Dankzij deze app eet je niet alleen duurzamer, maar ook verser en dus lekkerder. Je eet namelijk seizoensgroente!
7 HappyCow Find Vegan Food | app store / google play (€ 5)
Ja, weer een duurzame app op het gebied van duurzame voeding. Tenslotte eten we heel wat af met z’n allen. Hierdoor is bewust kiezen voor voedsel extra belangrijk. Omdat je meerdere keren per dag keuzes maakt op het gebied van eten, is de impact van voedsel zo groot. Met behulp van deze app kan je overal ter wereld opzoeken waar de beste vegan hotspots in de buurt zitten. Handig voor op reis, maar ook voor in je eigen buurt.
8 Eerlijkwinkelen | app store / google play
Deze app kende ik nog niet, maar ik ben erg blij met de ontdekking! Stichting EerlijkWinkelen wijst consumenten de weg naar producten die met respect voor mens en milieu zijn gemaakt. De app gidst je naar de leukste horeca tentjes en winkels met fairtrade, biologische of tweedehands artikelen. Vul je locatie in en de app doet de rest! Je kunt makkelijk vinden wat je zoekt door de zoekfunctie. Of door te filteren op categorie.
9 Beat the microbead | app store / google play
Met Beat the microbead scan je jouw verzorgingproducten op microplastic. Helaas ging het scannen niet bij alle producten van harte. Zo was de code op de tandpasta te klein. Maar als scannen niet lukt, is het product nog wel op te zoeken in de app. Tenminste, niet altijd, want mijn dagcrème stond bijvoorbeeld (nog) niet in de database. Desalniettemin vind ik het toch een handige app om te gebruiken. Dankzij de app kan ervoor kiezen om te wisselen van verzorgingsproduct wanneer hier plastic in is verwerkt. Bovendien willen we natuurlijk niet bedrijven sponsoren die microplastic in onze producten doen. Aangezien dit plastic in de goot belandt, vinden we microplastic terug in de zee, koraal, planten en vissen. En dus uiteindelijk op onze borden.
10 Questionmark | app store / google play
Check choose change. Dat is de slogan van deze app. Met Questionmark scan of zoek je een product om te zien hoe gezond én duurzaam het is. Qua duurzaamheid zie je of het product een keurmerk heeft. De keurmerken zelf zijn ook uitgelegd in de app. Veel meer informatie over de duurzaamheid van het product krijg je helaas niet. Wat ik wel erg handig vind, is dat je het gekozen product kan vergelijken met soortgelijk product. Zo kies je gemakkelijk voor de duurzame (en gezondere) variant.
11 SnappCar | App Store / Google Play
Bij autorijden denk je niet direct aan duurzaamheid. Toch kan je duurzaam met je auto omgaan. Want wist je dat auto’s gemiddeld zo’n 23 uur per dag stilstaan? Super zonde natuurlijk. Bij de productie van auto’s komt veel CO2 vrij, en hoe meer auto’s er zijn hoe minder ruimte we hebben voor groen. Via SnappCar kun je daarom auto’s delen met je buren. Je kunt jouw eigen auto delen op momenten dat je hem niet gebruikt, of juist eentje lenen van een buurtgenoot. Zo hoeven er minder auto’s gekocht te worden.
Meer duurzame tips
Als jij bezig bent met duurzaamheid vind je mijn andere blogs over duurzaamheid waarschijnlijk ook interessant. Of bekijk:
- CO2 compenseren van je vakantie of reis
- Kiezen voor een duurzame bank en verzekeraar
- De leukste duurzame webshops voor je interieur
Vragen of opmerkingen over de duurzame apps?
Online, in andere blogs, zijn nog meer duurzame apps te vinden. Helaas zijn veel van deze apps niet meer in gebruik. Erg jammer! Hopelijk komen er snel meer duurzame apps bij! Weet jij nog een leuke, duurzame app die aan dit rijtje toegevoegd kan worden? Reageer dan hieronder, in een bericht op Instagram of stuur Boommade een email.
Hou je naast duurzaamheid, ook van groen in huis of op kantoor? Bekijk dan onze duurzame kunstbomen
Boommade maakt duurzame kunstbomen voor binnen. Deze bomen zijn gemaakt van omgevallen stammen en takken. Omdat de stammen zijn gedroogd, vergen de bomen voor binnen geen onderhoud. Bekijk hier het huidige aanbod interieurbomen.
Niets aan deze blog is gesponsord.