Als ik zou mogen kiezen, zou de zon elke dag schijnen. Ook zouden er meer bomen, planten en bloemen groeien en bloeien. Want: hoe idyllisch is het uitzicht van een blauwe lucht met weelderig groen bomendek! Maar, wáárom zijn bossen groen? Ik leg het je kort en bondig uit in deze blog.

bomenfeitjes bomen feitjes waarom zijn bossen groen

Achtergrondinformatie over deze blog

De informatie uit deze blog (Waarom zijn bossen groen?) is ontleend aan hoofdstuk 34 van het mooie boek “Het verborgen leven van bomen” (aanrader voor nog veel meer bomenfeitjes!).

Naast het schrijven van blogs, maakt Boommade handgemaakte interieurbomen voor binnen. Bekijk hier de huidige collectie, hier de eerder gemaakte kunstbomen of bestel hier een boom op maat.

kunst olijfboom kopen mooie kunstbomen kantoor

Een stralende, blauwe dag

Stel, de zon schijnt. Voor bomen is dit hét moment om licht van de zonnestralen te onttrekken.  Een lucht zonder wolken betekent namelijk licht met hoge intensiteit. Dit is de optimale omstandigheid voor fotosynthese. Een blauwe lucht betekent dus ‘werk aan de winkel’. De bomen zetten licht, kooldioxide en water om in voorraden suiker, cellulose en andere koolhydraten. De kleur blauw staat voor bomen dus voor werken.

Kleur bekennen

Voordat ik de betekenis van groen uitleg, is het belangrijk om te begrijpen waarom de wereld kleurrijk is. Zonlicht is namelijk wit. En ook gereflecteerd zonlicht blijft wit. Hierom zouden we omringd moeten zijn door een klinisch ogend, optisch zuiver landschap. Dat dit niet is wat we zien, is omdat elk materiaal licht anders opneemt of omzet in andere soorten straling (natuurkundig verhaal). Alleen de resterende golflengten worden gereflecteerd en bereiken onze ogen. De kleur van organismen en objecten wordt dus bepaald door de kleur van het gereflecteerde licht. In het geval van bladeren is dit de kleur groen.

Waarom zijn bossen groen?

Bomen onttrekken licht voor fotosynthese. Waarom zien we de bladeren dan niet als zwart? Waarom absorberen bladeren niet al het licht? Chlorofyl, het stofje dat bomen helpt bij fotosynthese, heeft een ‘lek’. Dit lek wordt de ‘groene opening’ genoemd. En wel omdat Chlorofyl het groene deel van het kleurenspectrum niet kan gebruiken bij fotosynthese. De groene kleur wordt daarom teruggekaatst. Zo krijgt de kleur groen extra betekenis. Al is groen prachtig om te zien, zien we eigenlijk lichtverspilling: het afgewezen deel dat bomen niet kunnen gebruiken. Mooi voor ons: nutteloos voor de bomen.

Meer bomenfeitjes?

De Instagram & Facebookpagina van Boommade staan vol met korte bomenfeitjes. Op deze blog deel ik meer uitgebreide bomenfeitjes met jullie. Heb jij bijvoorbeeld al de blog gelezen over vriendschap tussen bomen of opgroeien als boom: de obstakels die je hebt te overwinnen?

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen en/of opmerkingen over deze blog? Stuur mij (Sophie, oprichter van Boommade) gerust een bericht. Boommade staat ook open voor gastblogs. Deze blogs kunnen gaan over interieur, bomen of duurzaamheid. Interesse? Mail gerust.

sophie boommade kunstboom kopen kunstboom binnen groot
0

Je winkelwagen