Bomen: oeroude levensvormen die het leven op aarde voor ons mogelijk maken. Als je er over nadenkt is de de aarde zo bijzonder. Een zaadje op de bodem schiet wortels en zal langzaam maar zeker tot een boom uitgroeien: een huis voor dieren, een bron van voedsel, een versteviger voor de aarde, een facilitator voor ons klimaat en nog zo veel meer. En toch kappen we ze massaal. Een gekapte boom is nou eenmaal meer geld waard dan een levende boom.

documentaires over bomen en klimaat documentaires over klimaat en bomen duurzaamheidbomen planten meer bomen dankzij meer bedrijven co2 compenseren kunst bomen kopenfeiten over ontbossing bomen feiten welke boom ben ik levensboom keltische boomhoroscoop boom horoscoop bomen astrologie

Documentaires over klimaat & bomen

In deze blog licht ik een aantal documentaires uit waarin de waarde van de boom naar voren wordt gebracht. Met de komst van de documentaire A life on our planet van David Attenborough (te zien op Netflix, MUST SEE) zijn volgens mij weer extra mensen attent gemaakt op het belang van bomen. Jij ook? Dan vind je de volgende documentaires over klimaat en bomen vast ook heel interessant.

Documentaire over bomen #1 – In de ban van het bos, VPRO 2019

In “In de ban van het bos” komen vijf verschillende interessante personen aan bod die strijden voor het behoud van bomen.

Eén van hen is hoogleraar bosecologie Suzanne Simard (Canada). Het was Simard die die met haar wereldbekende artikel genaamd ‘Wood Wide Web’ de cover van het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature haalde.*

Simard legt de complexe systemen bloot waarin bomen met elkaar communiceren: ze praten met elkaar en waarschuwen elkaar. Ze leert ons het bos te zien als één gemeenschap die meer op ons mensen lijkt dan dat je op het eerste gezicht zou verwachten.

*Ik schreef ook al eerder over dit fascinerende Wood wide web. Meer weten? Lees dan mijn blogs Vriendschap tussen bomen & Schimmel en bomen.

Bekijk de documentaire:

Documentaire over bomen #2 – Intelligent trees

In Intelligent trees nemen Simard (van hierboven) en Peter Wohlleben (schrijver van het boek The Hidden Life of Trees) je mee in de wondere wereld van bomen. Bomen communiceren, kennen familiebanden en zorgen voor hun kinderen. Hoe dat precies zit, zie je in de documentaire.

Ik sla deze serie zelf over, aangezien ik het boek The Hidden Life of Trees als meermaals uit heb geplozen. Maar als je niet van lezen houdt – en wel van bomen 😉 – lijkt deze documentaire mij een must see!

Je kan het volledige pakket van vier afleveringen kopen op Vimeo voor €19,99. De afleveringen zijn ook individueel beschikbaar.

Bekijk de trailer:

Campagne over bomen #3 – Nederland plant bomen

Bert van Leeuwen laat zien hoe mooi en bijzonder bos voor mensen kan zijn aan de hand van prachtige persoonlijke verhalen. Fijn om ook eens een Nederlandse documentaire serie te zien waar de boom centraal staat!

Je vindt de zes afleveringen op NPO.

Wat is een ecosysteem documentaires over het klimaat documentaires over bomen

Documentaire over bomen #4 – The Secret Life of Trees

Deze documentaire, gemaakt door Artur Homan, is gratis te bekijken op Youtube. Deze heerlijke, rustgevende natuur documentaire heeft prachtige beelden, mooie muziek en een fijne vertestem. Bomen staan centraal, maar ook dieren komen aan bod.

Bekijk de documentaire:

Documentaire over bomen #5 – Treeline: A story written in ring

In deze film/documentaire over bomen volg je een groep skiërs, snowboarders, wetenschappers en genezers naar de berkenbossen van Japan, de rode ceders van British Columbia en de bristlecones (de meest langlevende dennen ter wereld – heel indrukwekkend) van Nevada. Je bekijkt prachtige beelden, en hoort het verhaal dat bovengenoemden verkennen dat in de boomringen is geschreven.

Verwacht bij deze film geen snelle feitjes of beelden. De film richt zich meer op het wonderlijke en magische aspect van (oude en grootste) bomen.

Bekijk de film:

Documentaire over klimaat #6 – I am Greta, 2020

Tot slot de documentaire I am Greta. Deze richt zich niet specifiek op bomen, maar wilde ik niet achterwege laten, nu de film net uit is.

Greta Thunberg kennen we allemaal als jonge klimaatactivist (met asperger). Greta startte in 2018 de schoolstaak beweging in Zweden. De VN pikte haar op, en in december 2018 mocht Greta bij de VN klimaattop spreken namens de jongeren. In 2019 wordt zij opnieuw uitgenodigd om de VN in New York toe te spreken. Voor deze gebeurtenis stopt Greta een jaar met school. Per zeilboot reist ze af naar New York. Hier houdt ze de bekende speech “How dare you?”.

De documentaire laat zien wie Greta, als meisje en persoon, is. Inclusief haar worstelingen en emoties. Nathan Grossman is de documentaire maker. Je vindt de trailer hieronder. (Ik vond de recensie en de extra ondergrondinformatie over deze documentaire van de NCR persoonlijk erg goed.)

Liever lezen over bomen?

Lees je liever dan dat je kijkt? Ik vind dit boek over bomen (geschreven door een boswachter) echt een aanrader! Het leest lekker en is en heel leerzaam! Ik stond versteld van de ‘kracht’ van bomen. 

bomen planten

Ken jij nog mooie documentaires over klimaat en bomen?

Of wil je iets kwijt over bovenstaande documentaires? Ik hoor het graag! Reageren kan in een privé bericht aan Sophie (oprichter van Boommade) of met een DM op Instagram.

Onze duurzame kunstbomen

0

Je winkelwagen