Ik (Sophie, oprichter van Boommade) krijg regelmatig de vraag of ik tips heb over het compenseren van CO2 (koolstofdioxide) van (rij/vlieg/trein)reizen of vakanties. Omdat ook ik benieuwd was naar het compenseren van reizen, besloot ik op onderzoek uit te gaan. In deze blog vertel ik je mijn bevindingen over CO2 compensatie én ben ik transparant over mijn eigen uitstoot.

positieve klimaatverhalen boommade co2 compenseren vliegreis reis compenseren co2 compensatie

CO2?

Met “CO2 compenseren” bedoel ik eigenlijk “broeikasgassen compenseren.” CO2 is namelijk een van de broeikasgassen. Broeikasgassen zijn natuurlijke en door de mens veroorzaakte uitstoot die ervoor zorgen dat warmte op aarde wordt vastgehouden.

In deze blog ga ik uit van de term “CO2-compensatie”, omdat de broeikasgassen in de volksmond vaak zo worden genoemd. Maar in werkelijkheid gaat het dus om meer broeikasgassen dan enkel CO2.

co2 compenseren vliegreis positieve klimaatverhalen waarom bomen planten Wat is een ecosysteem documentaires over het klimaat documentaires over bomen

Bomen en CO2

De bekendste manier om CO2 te compenseren is door bomen te laten planten. Groeiende bomen halen CO2 uit de lucht. Dit slaan zij op in hun stam en bladeren. Op deze manier halen zij de CO2 uit de lucht. De CO2 die een boom gedurende zijn leven heeft opgeslagen komt weer vrij in de lucht zodra de boom dood gaat (of wordt afgehakt of verbrand). Om die CO2 dan weer op te kunnen vangen, zal een nieuwe boom geplant moeten worden.

Een boom zal – zodra hij geplant is – wel flink moeten groeien voordat hij daadwerkelijk echt CO2 zal ‘slurpen’: een volwassen boom neemt per jaar 7 kg CO2 op.

bomen planten natuur maakt gelukkig onderzoek nederlanders documentaires over bomen en klimaat documentaires over klimaat en bomen duurzaamheidbomen planten meer bomen dankzij meer bedrijven co2 compenseren kunst bomen kopenfeiten over ontbossing bomen feiten welke boom ben ik levensboom keltische boomhoroscoop boom horoscoop bomen astrologie

De CO2 uitstoot van jouw reis berekenen

Wanneer jij jouw CO2 uitstoot wil compenseren, moet je eerst weten wat de CO2 uitstoot van jouw vakantie of reis is. Gelukkig bestaan er verschillende tools die jou hierbij kunnen helpen. Je kunt de CO2 uitstoot van jouw vakantie of reis grofweg op twee verschillende manieren berekenen.

  1. Je berekent de uitstoot van jouw gehele vakantie (of zakenreis): de reis, de overnachtingen, de uitstapjes, ect. Wanneer je voor deze manier van berekenen kiest, raad ik je de test van Milieu Centraal aan (“Vliegen of ander vervoer?” > “Doe de check”).
  2. Je richt je puur op de reis naar (en van) de bestemming. Indien je alleen de uitstoot van sec de reis wil compenseren, raad ik de website van Greentripper aan. Deze calculator is handig wanneer je bijvoorbeeld benieuwd bent naar de uitstoot van jouw woon-werkverkeer. Voor het berekenen van de uitstoot van jouw vliegreis kan je de calculator van Atmosfair gebruiken.

Na het invullen van jouw gegevens op bovenstaande sites weet jij precies hoeveel kg/ton broeikasgassen je uitstoot met je vakantie of reis. Let op: 1000kg = 1ton.

waarom zijn bomen bijzonder positieve klimaatverhalen positief klimaat nieuws klimaatnieuws leuk bomen planten

Jouw CO2 compenseren

Dan is het compenseertijd! Bovenstaande websites bieden – op basis van jouw uitstoot – projecten aan waarin jij kunt investeren met een bedrag dat – volgens die websites – gelijk staat aan de uitstoot van jouw vakantie of reis.

Dit zijn bijvoorbeeld projecten die ontbossing willen voorkomen. De sites zijn erg gebruikersvriendelijk: je klikt gewoon door en je compenseert meteen.

Mochten de projecten van bovenstaande sites je niet aanspreken, of wil je liever een ander bedrag compenseren dan het bedrag dat uit de calculator rolt, kan je bijvoorbeeld de (gecertificeerde herbebossing)projecten steunen van de organisaties:

co2 compenseren vliegreis compenseren duurzaam reizenduurzame kunstboom boommade boom in huis binnen boom bomen planten

Commentaar van klimaatexperts op CO2 compensatie

Wellicht heb je nu al gezien voor hoe veel (of weinig) geld jij jouw CO2 uitstoot kan compenseren. Maar let op: volgens veel klimaatdeskundigen klopt de prijs die de ‘compensatie-sites’ jou aanreiken niet. Hun kritiek ziet met name op de compensatie van vliegen.

Zo zeggen de experts dat de gepresenteerde compensatieprijs een prijs is waarvan de compensatiesite verwacht dat jij bereid bent om die te betalen. Níet de prijs die daadwerkelijk in verhouding staat tot hetgeen jij hebt uitgestoten.

De prijzen die de vliegtuigmaatschappijen zelf noemen, liggen vaak zelfs nog lager dan de compensatiesites. Dat geldt ook voor de CO2 uitstoot van jouw vlucht. De uitstoot is beduidend minder als je deze berekend via vliegvaartmaatschappijen. (Voor meer informatie hierover kan je deze aflevering van Kassa kijken.)

Ik haal een aantal experts aan:

  • Jelmer Mommers, schrijver van het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ en correspondent Klimaat en Energie, pleit ervoor om het bedrag dat uit de calculator komt te vermenigvuldigen met 10.
  • Saskia Mulder, groene vlogger en spreker, gaat uit van deze rekensom: jouw CO2 uitstoot gedeeld door 7 (de 7kg CO2 die een boom gemiddeld per jaar opneemt) = het aantal bomen dat je terug plant. Via de websites OneTreePlanted en Treesforall kan jij zo veel bomen laten planten als jij wil.
  • Stenford University heeft uitgerekend dat de daadwerkelijke klimaatschade 190 euro per ton CO2 kost.
natuur maakt gelukkig onderzoek

Mijn CO2 uitstoot en compensatie

Eerlijk is eerlijk: ik gebruik een auto om mijzelf, mijn bomen en gereedschap te vervoeren. Mijn rijgedrag is als volgt: ik rij twee keer in de week van Amsterdam naar Rotterdam en terug voor Boommade. Dat doe ik in een Seat Leon uit 2015. Mijn auto rijdt gemiddeld 4,3 liter per 100 km. Aan de hand van deze informatie, maak ik onderstaande rekensom om tot mijn jaarlijkse CO2 uitstoot te komen:

  • Enkele reis: (naar boven afgerond) 80km
  • Totaal aantal km per week: (80km x 4 =) 320km
  • Totaal aantal km per jaar: (320km x 52 =) 18200km

Volgens de calculator van Greentripper is mijn uitstoot 2306kg CO2 per jaar (2,31 ton). Ik heb ervoor gekozen om 14 ton CO2 te compenseren. Dat heb ik gedaan bij de organisatie Standfortrees. Hierbij koos ik voor het Mjumita Community Forest Project in Tanzania. Ik besloot dus om meer te compenseren dan de calculators mij vertelde, maar minder dan de aanbevelingen van de experts.

interieur bomen voor binnen boommade kunst bomen kunstbomen siertakken kunsttakken

Tot slot over CO2 compenseren

Hopelijk heb je iets aan mijn blog over CO2 uitstoot compenseren gehad! Ik ben absoluut geen deskundige op dit gebied, maar deel graag mijn bevindingen met jou. Uiteraard is de beste optie om niet langer te reizen met vervuilende vervoersmiddelen. Maar, als je er toch voor kiest om vervuilend te reizen (want laten we eerlijk zijn, het ís een keuze), motiveert dit je hopelijk om te compenseren!

Indien je nog vragen of opmerkingen hebt over deze blog, hoor ik dat natuurlijk graag.

boommade kunstbomen kunsttakken kunstplanten

Meer weten over mij en Boommade?

Ik ben Sophie, oprichter van Boommade. Boommade staat voor homemade interieurbomen. Ik maak interieurbomen van stammen die ik op de grond vind. Deze stammen breng ik optisch weer tot leven met mooie kunstbladeren en/of -bloemen.

Omdat Boommade een ode aan de boom is, blog ik over bomen en laat ik voor elk product dat ik verkoop een nieuwe boom planten. Ook werk ik op een zo duurzaam mogelijke manier.

Ik maak zowel grote bomen als kleinere kunst boompjes:

Ga jij ook de CO2 compenseren van jouw reis of vakantie door bomen te planten?

0

Je winkelwagen