Bomen kunnen erg oud worden. Veel ouder dan wij mensen. Toch hebben bomen en mensen een vergelijkbaar proces van ouder worden. Tenminste, als je kijkt naar onze huid en een boomschors: zij hebben meer gemeen dan je denkt. In deze blog vertel ik je meer over de schors van de boom en wat het gemeen heeft met onze huid.

ouder worden boom opgroeien als boom bomenfeitjes weetjes over bomenduurzame kunstboom kunstboom kopen kunstboom in huis groene kunstboom bomen planten duurzaam ondernemen boommade

De huid

Onze huid beschermt ons binnenste tegen de buitenwereld, houdt vloeistoffen binnen en blokkeert ziekteverwekkers. Ook reageert het op contact, zowel prettig (de huid wil meer) als onprettig (dit doet pijn of irriteert, de huid verzet zich met een tegenreactie). Met andere woorden: de huid is op meerder vlakken van groot belang.

Huidvernieuwing & rimpels

Onze huid vernieuwt zich continue en verandert met ons mee door de jaren. Elk jaar verlies jij bijna een halve kilo aan huidcellen! Vernieuwing is nodig: anders zouden wij gebarsten zijn als groeiende baby. Het is lastig om iemand leeftijd in te schatten. Maar de conditie van de huid kan een indicatie zijn. Hoe langer iemand leeft, des te meer heeft de huid al moeten doorstaan. Daarnaast treden uiteraard rimpels op. Een rimpel is een vouw in het huidoppervlak en ontstaat door een teruglopende aanwezigheid van bepaalde eiwitten.

De schors van de boom

Bomen hebben geen huid, maar een schors. Een schors vervult dezelfde functies als onze huid. Zo zou een boom uitdrogen zonder schors en zouden insecten zich te gemakkelijk een weg naar binnen kunnen eten/drinken. Een gebroken schors is volgens Peter Wohlleben (schrijver van het boek ‘The Hidden Life of Trees‘) minstens zo oncomfortabel voor een boom als dat een huidwond voor ons zou zijn. Dit zou betekenen dat bomen pijn voelen.

Om verwondingen in de schors te voorkomen, neemt de schors van de boom maatregelen – vergelijkbaar aan de veranderingen die onze huid ondergaat. Zo verwijdt de omvang van de schors zich elk jaar met 1.27 tot 2.54 cm. Breekt de schors dan niet? Nee, ook de schors vernieuwt zich.

Schorsvernieuwing & rimpels

Om de schors te vernieuwen worden enorme hoeveelheden huidcellen afgestoten. Bomen zijn groter dan wij. Dat geldt ook voor hun oude huid die wordt afgestoten. Deze huidcellen zijn groter dan 20 centimeter! Boomsoorten ‘versnipperen’ allemaal op hun eigen manier. Sommige bomen hebben het hele jaar door ‘roos’, anderen enkel in bepaalde perioden.

Aan de schors kan je zien hoe oud de boom is. Met andere woorden, hoe lang de boom al zijn schors aan het vernieuwen is. Jonge bomen hebben een schors met zacht oppervlak. Oudere bomen krijgen barsten en vouwen, oftewel ‘rimpels’. Wat je ziet is de buitenste schorslaag, die dood is en een onegale, ondoordringbare buitenschil vormt. De rimpels beginnen altijd aan de onderkant van de stam. Bij beuken begint het rimpelproces pas als zij 200 jaar oud zijn. Lucky them!

Meer bomenfeitjes?

De Instagram & Facebookpagina van Boommade staan vol met korte bomenfeitjes. Op deze blog deel ik meer uitgebreide bomenfeitjes met jullie. Heb jij bijvoorbeeld al de blogs gelezen over vriendschap tussen bomen of opgroeien als boom: de obstakels die je hebt te overwinnen? Je vindt hier alle blogs over bomen.

Vragen of opmerkingen over de schors van de boom?

Heb je vragen en/of opmerkingen over deze blog? Stuur mij gerust een bericht. Deze blog is gebaseerd op hoofdstuk 11 uit het boek “The hidden life of trees“. Het boek bestaat ook in het Nederlands (“Het verborgen leven van bomen“)! Echt een aanrader! Het leest lekker en is en heel leerzaam. Ik stond versteld van de ‘kracht’ van bomen. 

Op zoek naar een boom voor in huis?

Boommade maakt interieurbomen van dode stammen en takken die ik (Sophie) op de grond vind. Interesse? Kijk vooral even hier.

0

Je winkelwagen