Zoals je weet haalt een boom met zijn wortels water uit de grond. In water zitten grondstoffen: voeding voor de boom. Hoe meer water, hoe beter. Bomen werken graag samen met schimmels. Door met schimmel samen te werken kan een boom namelijk meer water uit de grond halen. En dat is niet het enige. Dankzij een ondergronds schimmelweb staan bomen in contact met elkaar. Waarom dat handig is én hoe de samenwerking tussen boom en schimmel werkt lees je in deze blog.
Hoe de vriendschap tussen bomen en schimmel ontstaat
Als een boom wil samenwerken met schimmel, moet hij daar – letterlijk – voor open staan. De wortels van een boom bevatten piepkleine haartjes. Schimmeldraden groeien ín de haartjes van de wortels. En zo ontstaat de connectie tussen bomen en schimmel. De schimmel groeit niet alleen via de wortel van de boom de boom ín, maar verspreidt ook zijn eigen schimmelweb ondergronds.
Meer schimmel = meer water
Zodra een schimmel en boom aan elkaar vast zitten, wordt het oppervlak van de wortels van de boom vergroot. De schimmel reikt verder in de grond dan de boomwortels zonder schimmel. Door dit vergrootte oppervlak kan de boom meer water opnemen.
Het ‘wood wide web’: hoe bomen met elkaar communiceren
De schimmel verspreidt zich ondergronds en komt terecht bij schimmel van andere bomen. Door dit ‘wood wide web’ komen bomen ondergronds in contact met elkaar. Dankzij deze connectie kunnen ze eten én belangrijke informatie met elkaar delen. Ik schreef hier eerder een blog over, namelijk: vriendschap tussen bomen. Dit korte filmpje legt heel goed (en leuk!) uit hoe bomen met elkaar communiceren dankzij schimmel:
Giftige fungi
De schimmel helpt de boom ook met het filteren van giftige metalen uit de grond. Bij radioactieve rampen wordt daarom ook vaak metaal in champignons gevonden.
Bomen en schimmel: voor wat hoort wat
Schimmel is dus van groot belang voor de boom. Helaas (voor de boom) is de vriendschap niet helemaal koosjer. De schimmel wil namelijk wat terug voor zijn diensten. De schimmel eist als tegenprestatie (een soort) suiker van de boom. Zonder suiker kan een schimmel namelijk niet leven. Maar liefst een derde van de totale voedselproductie van een boom gaat naar de schimmel! Erg veel, maar misschien ook niet gek als je kijkt naar alle ‘benefits’ van de schimmel voor een boom.
Meer bomenfeitjes (over bomen en schimmel)?
Deze blog is gebaseerd op een hoofdstuk uit het boek The Hidden Life of Trees, of in het Nederlands Het verborgen leven van bomen (aanrader)! Het boek is geschreven door een boswachter.
Op zoek naar een grote kunstboom voor op kantoor of in huis?
Ik (Sophie) maak interieurbomen in alle soorten en maten. Deze bomen maak ik van omgevallen stammen en takken die ik op de grond vind. Interesse? Kijk vooral even hier.