Wij mensen gaan flink wat fases door voordat wij volwassen worden. Voor bomen geldt dat ook. Maar bij bomen gaat dat op een iets andere manier ;). Zo wil de moeder van de boom niet dat de boom te snel groeit, maar is wel sprake van een soort borstvoeding. Benieuwd naar het opgroeiproces van een boom? In deze blog vertel ik je meer over hoe bomen groeien.
Hoe groeien bomen?
Om als boom te kunnen groeien heb je water en koolstofdioxide nodig. Uit deze elementen maakt de boom zelf zijn voeding. Om deze voeding te kunnen maken is flink wat energie nodig. De boom krijgt die energie van zonlicht. Als mensen volwassen worden, stoppen ze met groeien. Bomen daarentegen blijven hun hele leven groeien!
De ‘geboorte’ van een boom
Een boom ontstaat doordat een zaadje van de moeder op de juiste plek op de grond terecht is gekomen. Die plek kan onder de moeder boom zijn. Dan is dat zaadje niet elders heengebracht door wind, water of dieren. Een juiste plek wil zeggen: een plek waar het zaadje kan uitgroeien tot boom. De wortels die uit het zaadje komen halen voeding en water uit de grond. De stengel uit het zaadje groeit in de richting van het licht, dus naar boven.
De strijd met moeder om te groeien
Jonge bomen willen groeien. In theorie zouden zij per seizoen maar liefst 50 cm hoog kunnen stijgen! Maar helaas, hun groeiproces wordt tegengehouden door hun eigen moeder. Met haar kroon van bladeren zorgt de moeder ervoor dat haar kind slechts 3% van het aanwezige zonlicht ontvangt. Hiermee kan de jonge boom zichzelf nog maar net in leven houden. Waarom de moeder dit doet? Onderzoekers hebben ontdekt dat een langzame groei voor jonge bomen resulteert in een langere levensduur.
Langzame groei vs snelle commerciële groei van de boom
In de commerciële bossen vandaag de dag, worden bomen ‘opgepompt’ tot grote bomen. Deze bomen worden afgehakt “and turned into cash” wanneer zij 80 tot 120 jaar oud zijn (de equivalent van 20 jaar voor mensen). Onder natuurlijke omstandigheden zijn bomen van deze leeftijd echter niet groter dan een mens en de stam niet dikker dan een pen! De dunne stammen bevatten amper lucht, waardoor zij flexibel zijn en stormen makkelijk overleven. Ook zijn deze dunne stammen goed bestemd tegen schimmels en wonden aan de stam. Hierdoor wordt verval voorkomen.
Het is tijd!
Een jonge boom wacht gemiddeld 400 jaar voordat de groeispurt zich aandient! Om de wachttijd iets aangenamer te maken, ontvangt de boom wel suiker en andere voedingsstoffen van zijn moeder. Hun wortelsystemen staan namelijk onder de grond in contact met elkaar. Deze manier van voeden wordt wel eens uitgelegd als bomen-borstvoeding.
En dan, op een dag, is de tijd daar. De moeder boom nadert het einde van haar leven of wordt ziek. Een storm of regenbui zorgt ervoor dat de zieke/oude wortels het gewicht niet meer houden. De moeder valt om. Het zonlicht bereikt eindelijk het kind (en andere wachtende jonge bomen). De jonge boom versnelt zijn metabolisme en maakt bladeren aan die tegen fel licht kunnen. Dit proces duurt een tot drie jaar.
De race om groei
Dan is het tijd om de hoogte in te gaan. De jonge boom vecht, samen met andere jonge bomen, om het meeste zonlicht en dus de snelste groei. De langzame groeiers zullen – wederom – in de schaduw eindigen van de snellere tiener-bomen. Daar is het nog donkerder dan dat het onder hun moeder was. De snelle groeiers moeten andere obstakels zien te overwinnen, zoals: hongerige dieren en wurgende planten die zich om hun stam heen nestelen om ook te profiteren van het zonlicht.
Het laatste obstakel
Wanneer de boom alles heeft overleefd, wordt hij nog één keer getest. Deze test duurt 20 jaar. Zo lang duurt het namelijk voor de buren van de dode moeder om het gat dat zij achterliet op te vullen met hun bladeren. Wanneer de puber boom sneller dan de buren van zijn moeder is, is hij geslaagd en een volwassen boom geworden. Maar wanneer het gat wordt gedicht door de bladeren van de oudere bomen, kan de boom niet anders dan wachten. Het is wachten tot een van de oudere bomen het loodje legt. Maar dat dit gaat gebeuren, is een gegeven. Bij de eerstvolgende gelegenheid kan de boom dan eindelijk écht opgroeien.
Meer bomenfeitjes?
Boommade blogt over bomen. Liever leren van een echte kenner? Ik vond dit boek over bomen (geschreven door een boswachter) echt een aanrader! Het leest lekker en is en heel leerzaam! Ik stond versteld van de ‘kracht’ van bomen.
Vragen of opmerkingen over hoe bomen groeien?
Nu weet je hoe bomen (op)groeien! Heb jij nog vragen en/of opmerkingen over deze blog? Reageer hieronder, stuur mij een bericht of een DM op Instagram.
Op zoek naar een grote kunstboom voor op kantoor of in huis?
Boommade maakt interieurbomen van dode stammen en takken die ik (Sophie) op de grond vind. Interesse? Kijk vooral even hier.