Sinds ik ben begonnen met mijn bedrijf Boommade, verbaas ik me steeds meer over hoe bijzonder bomen zijn. Je ziet elke dag wel een boom: in de tuin, op straat, in een park. Hierdoor staan veel mensen niet dagelijks stil bij hoe speciaal én noodzakelijk ze zijn. In deze blog vertel ik je waarom ik bomen zo indrukwekkend vind.

waarom zijn bomen bijzonder duurzame kunstboom boommade boom in huis binnen boom bomen planten

Het ontstaan van een boom

Waar ik me echt over kan verbazen, is dat uit (bijna) niets iets groeit. Wat zeg je nou, Sophie? Nou, ik kan me dus echt verwonderen over het ontstaan van bijvoorbeeld een baby. Eerst is er niets. Vervolgens wordt een mensje, met nagels, een kloppend hartje, werkende nieren et cetera gecreëerd in de buik van de moeder. Ongelofelijk. Bij bomen is het ontstaansproces misschien íets minder indrukwekkend, maar alsnog bijzonder.

Een boom ontstaat doordat de moeder-boom een zaadje loslaat. Dat zaadje wordt meegenomen door de wind, water of misschien zelfs een dier. Het zaadje komt op dan ergens op de grond terecht. Deze plek moet precies goed zijn voor het zaadje wil het wortels kunnen schieten. Als dit het geval is – en het zaadje niet wordt opgegeten of geplet – zal het ieniemienie zaadje langzaam maar zeker uitgroeien tot een heuse boom.

Een boom met schors, met wortels die water uit de grond halen en bladeren die Co2 omzetten in zuurstof, om zo zichzelf (en ONS) in leven kunnen houden. Uit bijna niets, kan een boom ontstaan die wel 2000 jaar mee kan gaan. Een boom die weer en wind kan doorstaan, en bovendien vele malen langer op moeder aarde zijn dan wij mensen. Mooi, toch?

positieve klimaatverhalen waarom bomen planten Wat is een ecosysteem documentaires over het klimaat documentaires over bomen

De helpende kracht van bomen

Zonder bomen kunnen wij niet ademen en dus niet leven. Dat is in principe genoeg reden om respect te hebben voor bomen, toch? Wij zijn afhankelijk van ze. Toch is dat niet het enige dat bomen ons bieden. Ik noem er een aantal:

1. Bomen maken ons gelukkig en gezond

Wellicht herken je dit wel: je bent gestrest, en besluit te gaan wandelen in een bos. Dat zou een goede oplossing zijn, want hoogstwaarschijnlijk daalt je stressniveau en voel je je beter dan vóór je naar het bos ging. Uit onderzoekt blijkt namelijk dat de natuur ons gezonder en gelukkiger maakt. We blijven zelf geestelijk en lichamelijk gezonder als we meer zicht hebben op natuur. Alleen al kijken naar een boom helpt dus al!

2. Bomen zorgen voor de (rest van de) natuur

Bomen zorgen niet alleen voor ons, maar ook voor het planten – en dierenrijk. Bomen zijn onmisbaar voor het voortbestaan van schaduwplanten, vogels, insecten (die het startpunt van de voedselketen zijn), schimmels (lees hier meer over de vriendschap tussen bomen en schimmels), enzovoort. Veel dieren eten – net zoals wij – het fruit van bomen of gebruiken de boom als woon- of schuilplaats.

3. Bomen verkoelen

We kunnen er niet langer omheen dat de aarde te snel en te veel opwarmt. Bomen zijn essentieel om klimaatopwarming te vertragen én dragelijker te maken. Waarom? De boombladeren verkoelen de lucht door water te verdampen (lees hier meer over de zogenoemde bomentranspiratie). Dit koelt de lucht. Bovendien zorgen bomen voor schaduw. Niet gek dat in de zomer zo veel mensen naar parken met bomen trekken.

4. Bomen vergroten de leefbaarheid

Bomen zijn prachtig om te zien. Maar behalve dat ze een lust voor het oog zijn, vangen ze wind op, dempen ze geluid, absorberen ze vieze luchtjes, zorgen ze voor schone lucht, zwakken ze hitte én kou af en beschermen ze je tegen fel licht. Ze laten je zien welk seizoen het is, en geven steden kleur.

5. Bomen beschermen

Dankzij bomen kunnen we natuurrampen en extreem weer beter opvangen. Dat hebben we voornamelijk te danken aan de boomwortels. De wortels zitten vaak diep in de aarde, wat zorgt voor een stevigere basis. De wortels “houden” de grond als ware vast. Dit verminderd bodemerosie. Daarnaast helpen ook de gevallen bladeren de bodem versterken. Hierdoor stroomt water minder hard weg. Vietnam gaat zich beschermen met een miljardenbomenprogramma tegen de verwoestende natuurrampen die het land helaas meemaakte.

Meer leren over bomen

Bomen zijn zo bijzonder! Ze kunnen nog veel meer. Ben jij ook geïnteresseerd in bomen? Ik vond dit boek over bomen heel leuk en waardevol om te lezen. Het is geschreven door een boswachter, die natuurlijk veel meer weet dan ik.

waarom zijn bomen bijzonder positieve klimaatverhalen positief klimaat nieuws klimaatnieuws leuk bomen planten

Nu weet je waarom ik bomen zo indrukwekkend vind!

Omdat Boommade (‘homemade interieurboom’) een ode aan de boom is, laten wij voor al onze verkochte interieurbomen (en andere boom-gerelateerde-producten) nieuwe bomen planten. Op deze manier hopen we niet alleen jouw interieur te vergroenen, maar ook de wereld.

bomen planten boom binnen boom in huis kunstbomen binnen grote kunst planten bananenplant interieur boom

Een interieurboom voor binnen

Benieuwd naar onze met de hand gemaakte kunstbomen? Bekijk dan snel de webshop of ons lookbook. Je vindt Boommade ook op Instagram, daar delen wij bomenfeitjes, een kijkje achter de schermen én de nieuwste producten en aanbiedingen.

Wil je meer weten over de oprichter van Boommade? Dat is Sophie. Zij is Boommade begonnen omdat zij zelf graag het natuurgevoel in huis wilde halen, en geen mooie interieurbomen kon vinden. Wil je liever direct contact opnemen met Boommade? Vul dan het contactformulier in.

0

Je winkelwagen