Als je ervoor kiest om duurzamer te willen leven, kan dat op verschillende manieren. Vaak begint het bij kennis en bewustzijn. Vervolgens worden groenere keuzes gemaakt op het gebied van reizen, voeding, kleding, spullen en de mate van consumeren. Maar waar óók winst te behalen is, is bij jouw bank en/of verzekeraar. Bovendien gebruikt de bank jouw spaargeld om te investeren in bedrijven, en belegt jouw verzekeraar met jouw verzekeringspremie.

duurzame verzekeraar duurzame bank overstappengroen kunst hangplantje boommade kunst plantjes mooi kunst boompje mooi interieur boom binnen

Kiezen voor een duurzame bank of verzekeraar

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een duurzame bank of verzekeraar. Duurzaamheid is een breed begrip en kan voor iedereen wat anders betekenen. Ik haal hieronder een voorbeeld over plastic aan, omdat het milieu iets is dat mij persoonlijk – en zakelijk – aangaat.

Onbewust bijdragen aan de plastic soep

De meeste grote Nederlandse banken en verzekeraars investeren volop in bedrijven die op grote schaal plastic produceren. Dat blijkt uit dit onderzoek van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer.

Plastic is een probleem, omdat (1) het maken en verwerken van plastic veel CO2 veroorzaakt (en CO2 zorgt voor opwarming van de aarde) en (2) veel plastic uiteindelijk in het milieu terecht komt. Plastic is haast onverwoestbaar. Het duurt honderden jaren voor het is afgebroken. Wanneer plastic afbreekt, valt het uit elkaar in kleinere stukjes en kan het giftige stoffen afscheiden. Dieren kunnen de stukjes plastic aanzien voor voedsel: vogels, zeedieren en plankton krijgen de microscopisch kleine plastic stukjes binnen.

Uiteindelijk kunnen deze giftige stukjes ook in onze voedselketen terechtkomen. Als de productie plastic in dit tempo blijft groeien, neemt plastic over 30 jaar 15 procent van de CO2 uitstoot die past binnen de klimaatgrenzen in beslag. Tegen die tijd bevat de zee meer plastic dan vis.

Kijk en vergelijk: hoe groen zijn jouw bank en verzekeraar?

Benieuwd naar hoe (niet) groen jouw bank en/of verzekeraar is? Je vindt dit op de website van De Eerlijke Geldwijzer. De Eerlijke Geldwijzer heeft onderzocht in wat voor bedrijven banken en verzekeraars investeren.

De banken en verzekeraars zijn getoetst op basis van negen verschillende duurzaamheidsthema’s. Zo kijkt De Eerlijke Geldwijzer onder meer naar de vraag of banken en verzekeraars investeren in bedrijven die grote milieuschade veroorzaken, mensenrechten schenden, betrokken zijn bij controversiële wapens of slecht omgaan met dierenwelzijn.

Liever niet bijdragen aan de plastic soep, of aan andere niet-duurzame bedrijven waar jij niet achter staat? Bekijk hieronder hoe jouw bank en verzekeraar (en pensioenfonds) scoren op duurzaamheid.

Hoe groen is jouw bank/verzekeraar? Doe de check en onderneem actie:

  • Toets jouw bank direct hier in,
  • jouw verzekeraar hier en
  • jouw pensioenfonds hier.

Onderneem actie: kies voor een duurzame bank en verzekeraar

Niet tevreden met de ranking van jouw bank en/of verzekeraar? Overstappen is naar een duurzame bank of verzekeraar is eenvoudig. 😉

Zo heeft Boommade ABN Amro verlaten voor ASN. Overstappen kan overigens soms ook binnen de bank waar je al bij zit. Sommige banken bieden namelijk bepaalde duurzame pakketten/opties voor beleggen aan. Geef de reden van de overstap ook zeker aan, zodat we samen een statement kunnen maken naar de banken en verzekeraars. Op deze manier zullen zij (eerder) de noodzaak van verandering in investering inzien.

Indien je nog vragen of opmerkingen hebt over deze blog, hoor ik dat natuurlijk graag. Dat kan in een bericht.

Niets aan dit bericht is gesponsord.

0

Je winkelwagen