Je huis duurzaam inrichten

Van Boommade naar homemade

kunst olijfboom kopen mooie kunstbomen kantoor

Je huis duurzaam inrichten kan op veel verschillende manieren. Boommade doet dat met homemade kunstbomen die niet doodgaan (‘Boommades’). Maar er zijn meer manieren om je huis duurzaam in te richten! In deze blog zetten we een andere duurzame webshop in het zonnetje: HelpLocalWithLove. Gewoon omdat zij mooi aansluiten bij waar Boommade voor staat: duurzaam en stijlvol wonen. 

Duurzaamheid in huis op een andere manier

HelpLocalwithLove verkoopt handgemaakte woonaccessoires. Deze worden zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke materialen en direct bij de makers ingekocht. HelpLocalwithLove koopt in bij lokale vakmensen in Marokko. En ook bij een sociale werkplaats voor jongeren met een verstandelijke handicap én bij een weduwe-coöperatie in Sri Lanka.

Daarnaast verkopen ze ook wat artikelen voor een aantal stichtingen waar ze mee samenwerken. Het leuke is dat alle makers werken met de natuurlijke materialen die voorhanden zijn.

je huis duurzaam inrichten rood en beige kleed

Prachtige handgewoven kleden

Een webshop over eerlijk inkopen en natuurlijke materialen

Zo maken de jongeren in Sri Lanka kommetjes, lepels en kaarsen van de kokosnoten die daar volop groeien. Ze leren deze zelf te bewerken. Met het geld dat ze verdienen dragen ze ook weer bij aan hun school, en in de toekomst ook aan hun eigen levensonderhoud.

De vrouwen van de weduwe-coöperatie maken rieten manden. Maar ook tassen gemaakt van oude rijstzakken. Dit is een minder duurzaam materiaal, maar wel een mooie manier van upcycling.

En over upcycling gesproken; wist je dat de kelim tassen uit Marokko die HelpLocalwithLove verkoopt gemaakt worden van oude en ‘mislukte’ tapijten?

Daardoor zijn alle tassen uniek, en krijgen resten tapijt weer een tweede leven. De makers van deze tassen zoeken hun tapijten in oude raids in Marrakech. Of ze halen ze direct van de tapijtenmaker; als een tapijt tijdens het weven mislukt is. Het grappige is ook dat je soms als je goed kijkt de ‘fout’ nog ziet zitten in de tassen.

Een voordeel van de natuurlijke materialen is ook dat ze goedkoop te verkrijgen zijn voor de makers van HelpLocalwithLove. Ze zijn immers gewoon in de omgeving beschikbaar. Zo maken de pottenbakkers van Tamegroute hun schitterende (en bekende) aardwerken, borden, schalen, kandelaars en andere voorwerpen van de klei die komt uit de Draa rivier.

Dat betekent ook dat HelpLocalwithLove niet altijd alles kan bestellen wat ze willen. Het is wel eens voorgekomen dat het erg droog was waardoor de klei van slechte kwaliteit was. Op dat moment konden er helaas geen grote schalen voor HelpLocalwithLove gemaakt worden.

grote ronde rieten mand

Ronde fairtrade manden

Hoe het begon

Zo blijkt maar weer dat wij mensen toch erg afhankelijk zijn van de natuur. En indirect is dat eigenlijk ook waarom wij de webshop zijn begonnen; toen Corona uitbrak runde Marjolein, de eigenaresse van HelpLocalwithLove, samen met een Marokkaanse gids een klein reisbureau.

Nu was Corona in Nederland vervelend. Maar voor de mensen in andere landen – bijvoorbeeld in Marokko – was dat nog veel zwaarder; heel veel banen vielen weg en vanuit de overheid is er geen sociaal vangnet.

Alle mensen die in het toerisme werkten (wat een grote sector is in Marokko) werden plotsklaps werkloos. Maar ook de mensen die afhankelijk waren van het toerisme (zoals de makers van de spullen die toeristen in Marrakech kopen) verloren hun inkomen. Om daar wat aan te doen is HelpLocalwithLove opgericht.

Na Corona konden ze gelukkig weer verder met hun reisbureau. Maar ze merkten ook dat de webshop aansloeg, en dat er heel veel mensen zijn die een eerlijk inkomen nodig hebben. Dus daar willen ze graag – hoe bescheiden dan ook – aan bijdragen.

picknick-buiten-wit-katoenen-plaid

Katoenen tafelkleed

Zo duurzaam mogelijk je huis inrichten

Omdat HelpLocalwithLove weet dat ecologische duurzaamheid voor ons allemaal belangrijk is, proberen ze zich zo veel mogelijk te focussen op de makers die werken met natuurlijke materialen. Ook werkt HelpLocalwithLove zoveel mogelijk samen met stichtingen die proberen de zelfredzaamheid van mensen in Marokko, Sri Lanka en Indonesië te bevorderen.

Het is mooi om te zien dat de mensen ter plaatse vaak al op een hele duurzame manier werken. HelpLocalwithLove wil dat proberen te versterken en te promoten. Daarnaast proberen ze natuurlijk ook om hun steentje bij de dragen door zo CO2 neutraal mogelijk te werken en dat te verbeteren waar mogelijk.

Kortom; kijk voor een andere manier van duurzaam je huis inrichten vooral eens bij HelpLocalwithLove!

0

Je winkelwagen