In deze blog lees je welke bomen het in huis of binnen kunnen overleven!

Welke bomen in huis kunnen overleven?

Vijf jaar geleden ging ik samenwonen met mijn vriend. Ik raakte in de ban van interieur en kon me helemaal verliezen in Pinterest. Vooral interieurs met bomen vond ik fantastisch mooi. Ik wilde óók een echte boom in huis. Hierom ging ik op zoek naar welke bomen het in huis (of binnen) goed zouden doen. Ik deze blog vertel ik je mijn bevindingen.

sophie boommade kunstboom kopen kunstboom binnen groot

Sophie, oprichter van Boommade

Ik wilde een boom in huis, maar wist niet welke bomen dit zouden overleven. Dus ging ik op zoek.

Een boom in een pot

Welke bomen het in huis goed zullen doen, is misschien een gekke vraag. Want: we weten allemaal dat een boom van nature buiten, in de volle grond staat. In de grond heeft de boom de volledige ruimte om zijn wortels te groeien. En de boom haalt zijn voedingsstoffen uit de bodem. Via zijn boomwortels communiceert de boom zelfs met andere bomen.

In een pot heeft een boom minder eten, drinken en groeiruimte. De boom zal dus beperkt worden in zijn groei. Dit voelt al wat onnatuurlijk. Een boom wil groeien.

Aan de andere kant: het is ook niet de bedoeling dat de boom door het plafond breekt. De boom zal klein moeten blijven. Anders past de boom niet in een huis.

welke bomen in huis welke bomen kunnen binnen grote kunstboom kopen groen

Een groene kunstboom gemaakt door Boommade

Welke bomen doen het binnen goed?

Mijn zoektocht naar de perfecte boom voor binnen begon met de vraag: welke bomen doen het goed in huis? Oftewel: welke bomen zullen het binnen overleven?

Online vond ik een aantal lijsten aan bomen en struiken die het binnen kunnen overleven. Ik pikte er de bomen uit zonder stekels, zonder vies-ruikende bloemen, bladeren of vruchten (ja die bestaan, bomen gebruiken een onaantrekkelijke geur om insecten af te schrikken) en bomen die niet constant bemest moeten worden.

De énige boom die overbleef was de olijfboom. Ook de berk zou het overleven in een pot, maar ik heb geen succesverhalen kunnen vinden over berken binnen plaatsen. Ook wordt een berk in de winter kaal (zoals bijna alle loofbomen). Dit leek mij een groot nadeel.

Nu weet je wellicht uit ervaring dat de olijfboom niet de makkelijkste boom is om te onderhouden. Als de boom het niet naar zijn zin heeft, laat hij zijn blaadjes los. De olijfboom houdt van mediterrane warmte: niet van droge verwarmingslucht en tocht.

Als je je wil wagen aan een olijfboom is het belangrijk dat de boom in de zon staat en dat de temperatuur zo constant mogelijk is.

welke bomen in huis interieurboom olijfboom kunst boom groot interieurbomen kunstboom

Een kunst olijfboom gemaakt door Boommade

Welke alternatieven van bomen kunnen het binnen overleven?

Na mijn zoektocht naar bomen voor in huis wist ik dat de opties voor binnen bomen zeer beperkt waren. Hierom besloot ik ook te kijken naar grote planten voor in huis. Bovendien staan sommige planten op stam. De planten doen hierdoor soms aan als boom. Ook keek ik naar struiken op stam. Een struik kan je prima snoeien in de vorm van een boom (ja, ik werd wanhopig, haha).

In mijn zoektocht naar bomen look-a-likes kwam ik de volgende opties tegen:

  • De Drakenbloedboom | Deze donkergroene kamerplant heeft vaak meerdere stammen. De Drakenbloedboom heeft langwerpige bladeren met een subtiel rood, wit of geel streepje. De plant houdt niet erg van de zon: hij kan maximaal 3 uur direct zonlicht per dag aan. Handig aan de plant: hij slaat water op in zijn stam. Minder handig: de Drakenbloemboom is giftig voor kinderen en huisdieren.

  • De Vijg (bijvoorbeeld de Ficus Lyrata) | De vijg kent verschillende varianten planten. Van groot tot klein, en van luchtig tot vol. De Ficus Lyrata is wellicht de bekendste grote variant. De vijgenplant moet op een warme beschutte plek staan. De vijg houdt niet van natte voeten.

  • De Strelitzia (ook wel: de paradijsvogel plant) als alternatief voor een boom in huis | De Strelitzia heeft dan wel geen stam, aan zijn bladeren zal het niet liggen! Strelizia’s kunnen aardig groot worden (mits je een grote pot hebt), en zo creëer je toch dat wauw-effect in huis. Strelitza’s zijn tropische planten. Hierom hebben ze veel zonlicht en water nodig. 

welke bomen in huis interieurbomen binnen boom

Een kunst olijfboom gemaakt door Boommade

Maar ik wil een boom in huis!

Ben je na bovenstaande grote planten opties niet overtuigd? Omdat je graag een boom wilt, en geen plant. Ik had precies hetzelfde. Planten heeft iedereen al, bomen niet.

Op het vraagstuk “Welke bomen doen het goed in huis” is helaas geen uitgebreid antwoord te vinden. Het aanbod is gewoonweg te beperkt

Ik dacht: als het aanbod binnenbomen zó beperkt is, zal ik moeten kijken naar kunst varianten van bomen. Maar eigenlijk stond dit me tegen. Ik houd juist zo van de natuur. Toch besloot ik op zoek te gaan naar kunstbomen.

Maar… de kunstbomen die ik vond vielen me tegen. Het was te veel ‘plastic’ en hierdoor niet natuurgetrouw. Dat moest mooier en beter kunnen!

Ik besloot zelf een kunstboom te maken. In eerste instantie dus puur voor mijzelf. En zo ontstond mijn bedrijf Boommade.

 

Bekijk onze kunstbomen
kunstboom olijf olijfbomen binnen boommade

Een kunst olijfboom gemaakt door Boommade

Interieurbomen voor binnen

Boommade staat voor homemade interieurbomen. Dit zijn bomen voor binnen. Echte eyecatchers, in allerlei soorten en maten. Boommade heeft olijfbomen, bloesembomen, junglebomen, magnoliabomen, en ga zo maar door.

Boommades zijn gemaakt van echte stammen die ik (Sophie, oprichter van Boommade) vind in de natuur. Ik raap ze van de grond. Deze stammen droog en behandel ik, om er vervolgens weer bomen van te maken.

Ik breng de stammen optisch weer tot leven met kunstbladeren en kunstbloemen.

De binnenbomen zijn onderhoudsvrij en hebben dus geen water en/of zonlicht nodig. Wel zo makkelijk!

 

wat klanten zeggen
groene kunstboom groot binnen kunstbomen kantoor

Kunstbomen gemaakt door Boommade (jungleboom links | groene boom rechts)

Hoe kom ik aan een natuurgetrouwe kunstboom?

Boommade heeft een webshop met standaard producten, maar maakt ook bomen op maat.

Boommade maakt binnenbomen voor particulieren en bedrijven. Je leest hier de reviews van klanten die jou al voor gingen.

Inspiratie nodig voor jouw binnenboom? Laat je inspireren door ons lookbook en onze Instagram. In het lookbook vind je kunstbomen die Boommade al eerder maakte.

 

Naar het lookbook

Kunstbomen gemaakt door Boommade (mini ficusboompje en midi tabaksplant op rechts)

Conclusie: welke bomen in huis overleven het?

Weinig. Bomen horen buiten in de grond te staan, zonder pot. Wil je toch een echte boom? Dan heeft een olijfboom de meeste overlevingskans.

Wil je een boom die niet dood kan gaan?

Ga dan voor een van onze exemplaren. Onze handgemaakte en natuurgetrouwe kunstbomen zijn helemaal onderhoudsvrij.

Wil je dus een statement boom zonder zorgen en onderhoud, ga dan voor een duurzame kunstboom van Boommade.

 

Naar de webshop
interieurbomen interieur kunstboom binnenboom boom voor binnen grote kunstplant nep boom

Foto gemaakt voor een artikel over Boommade in het AD Rotterdam

Samen voor een groenere wereld

Door jouw boom bij Boommade aan te schaffen, draag je bij aan een groenere wereld. Omdat Boommade een ode aan de boom is, laten wij voor elk verkocht product een nieuwe boom planten.

Lees hier hoe veel bomen ik inmiddels namens jullie hebben mogen planten!

Voor welke binnen boom kies jij?

 

Ik wil een kunstboom op maat

0

Je winkelwagen