Bomen,  Interieur

Een statement kunstboom of een echte boom in huis?

ik verveel me corona kunstboom groot klein boommade homemade interieurbomen interieur kunstboom binnenboom boom voor binnen grote kunstplant

Drie jaar geleden ging ik samenwonen met mijn vriend. Ik raakte in de ban van interieur en kon me helemaal verliezen in Pinterest. Vooral interieurs met bomen vond ik fantastisch mooi. Ik wilde óók een echte boom in huis. Hierom ging ik op zoek naar welke bomen het binnen (in huis) goed zouden doen. Ik deze blog vertel ik je al mijn bevindingen.

interieur bomen voor binnen boommade kunst bomen kunstbomen siertakken kunsttakken
Sophie, oprichter van Boommade

Een boom in een pot

Welke bomen het in huis goed zullen doen, is misschien een gekke vraag. Want: we weten allemaal dat een boom van nature buiten, in de volle grond staat. In de grond heeft de boom de volledige ruimte om zijn wortels te groeien. En de boom haalt zijn voedingsstoffen uit de bodem. Via zijn boomwortels communiceert de boom zelfs met andere bomen.

In een pot heeft een boom minder eten, drinken en groeiruimte. De boom zal dus beperkt worden in zijn groei. Dit voelt al wat onnatuurlijk. Een boom zal graag willen groeien. Aan de andere kant: het is ook niet de bedoeling dat de boom door het plafond breekt. De boom zal klein moeten blijven. Anders past de boom niet in een huis.

natuur in huis halen kunstboom of echte boom kunst olijfboom kopen
kunst olijfbomen, gemaakt door Boommade, voor het bedrijf Stories.Space

Welke bomen doen het binnen goed?

Mijn zoektocht naar de perfecte boom voor binnen begon met de vraag: welke bomen doen het goed in huis? Oftewel: welke bomen zullen het binnen overleven?

Online vond ik een aantal lijsten aan bomen en struiken die het binnen kunnen overleven. Ik pikte er de bomen uit zonder stekels, zonder vies-ruikende bloemen, bladeren of vruchten (ja die bestaan, bomen gebruiken een onaantrekkelijke geur om insecten af te schrikken) en bomen die niet constant bemest moeten worden.

De énige boom die overbleef was de olijfboom. Ook de berk zou het overleven in een pot, maar ik heb geen succesverhalen kunnen vinden over berken binnen plaatsen. Ook wordt een berk in de winter kaal (zoals bijna alle loofbomen). Dit leek mij een nadeel.

Nu weet je wellicht uit ervaring dat de olijfboom niet de makkelijkste boom is om te onderhouden. Als de boom het niet naar zijn zin heeft, laat hij zijn blaadjes los. De olijfboom houdt van mediterrane warmte: niet van droge verwarmingslucht en tocht. Ga je toch voor de olijfboom in huis? Zet ‘m dan dus in de zon en houdt de temperatuur zo constant mogelijk.

Welke alternatieven van bomen kunnen het binnen overleven?

Na mijn zoektocht naar bomen voor in huis wist ik dat de opties voor binnen bomen zeer beperkt waren. Hierom besloot ik ook te kijken naar grote planten voor in huis. Bovendien staan sommige planten op stam. De planten doen hierdoor soms aan als boom. Ook keek ik naar struiken op stam. Een struik kan je prima snoeien in de vorm van een boom.

Ik ging dus op zoek naar grootse planten. Ik kwam de volgende opties tegen:

De Strelitzia (ook wel: de paradijsvogel plant) als alternatief voor een boom in huis

De Strelitzia heeft dan wel geen stam, aan zijn bladeren zal het niet liggen! Strelizia’s kunnen aardig groot worden (mits je een grote pot hebt), en zo creëer je toch dat wauw-effect in huis. Strelitza’s zijn tropische planten. Hierom hebben ze veel zonlicht en water nodig. En als je geluk hebt, verrast de paradijsvogel plant je met zijn prachtige bloemen!

De Yucca (ook wel: palmlelie)

De Yucca is een leuke kamerplant op stam. Dankzij de stam kan de plant voor een leek prima als boom doorgaan. De plant heeft spitse donkergroene bladeren. Het fijne aan de Yucca is dat de plant redelijk weinig verzorging nodig heeft. Pas wel op met huisdieren: de plant is giftig. De Yucca groeit recht de lucht in, fijn dus als je een hoekje wilt opvullen. De plant heeft hierdoor wel een minder ‘wauw-effect in jouw interieur.

De Kentiapalm

De Kentiapalm is een vriendelijke, luchtige palmplant. Ga voor een grote variant: anders valt de plant een beetje weg in je interieur. Zorg dat de Kentia continue in een lichtvochtige grond staat. Het beste is om regelmatig kleine beetjes water te geven.

palm plant in huis kunst planten kunst bomen

De Drakenbloedboom (Dracaena Janet Lind)

Deze donkergroene kamerplant heeft vaak meerdere stammen. De Drakenbloedboom heeft langwerpige bladeren met een subtiel rood, wit of geel streepje. De plant houdt niet erg van de zon: hij kan maximaal 3 uur direct zonlicht per dag aan. Handig aan de plant: hij slaat water op in zijn stam. Minder handig: de Drakenbloemboom is giftig voor kinderen en huisdieren.

kunstboom binnenboom boom in huis

De Vijgenboom (bijvoorbeeld de Ficus Lyrata)

De vijg (ook wel Ficus) kent verschillende varianten planten. Van groot tot klein. Van luchtig tot vol. De Ficus Lyrata is wellicht de bekendste grote variant. De plant onderscheidt zichzelf door zijn grote, ronde, handvormige bladeren.

vijgenboom kunst boom welke bomen binnen binnenboom welke bomen kunnen binnen kunstboom kopen boom kopen

De Bananenplant (ook wel: Nusa)

De Bananenplant lijkt een beetje op de Strelitzia. Ook deze plant heeft mooie grote bladeren. De plant, oorspronkelijk uit de tropen, heeft veel zonlicht en water nodig. De Bananenplanten die naar Europa gebracht worden, worden vaak niet groot. De kans op bananen is dus helaas nihil.

boom binnen boom in huis kunstbomen binnen grote kunst planten bananenplant interieur boom

Maar: ik wil een boom in huis

Ben je na bovenstaande grote planten opties niet overtuigd? Omdat je graag een boom wilt, en geen plant. Ik had hetzelfde. Planten heeft iedereen al, bomen niet.

Op het vraagstuk “Welke bomen doen het goed in huis” is helaas geen uitgebreid antwoord te vinden. Het aanbod is gewoonweg te beperkt. En zo kwam ik op het idee voor Boommade.

Ik dacht: als het aanbod binnenbomen zó beperkt is, zal ik moeten kijken naar kunst varianten van bomen. Maar eigenlijk stond dit me tegen. Ik hou juist zo van de natuur. Toch besloot ik op zoek te gaan naar kunstbomen.

De kunstbomen die ik vond vielen me tegen. Het was te veel ‘plastic’ en hierdoor niet natuurgetrouw. Dat moest mooier en beter kunnen! Ik besloot zelf een kunstboom te maken. In eerste instantie dus puur voor mijzelf en ons aanstaande huis.

kunst olijfboom groot kunstboom op mat kunstbomen groot laten maken binnen bomen interieurboom
kunst olijfboom, gemaakt door Boommade, voor het bedrijf Stories.Space

Interieurbomen voor binnen

Boommade staat voor homemade interieurbomen. Dit zijn bomen voor binnen. Echte eyecatchers, in allerlei soorten en maten. We hebben olijfbomen, bloesembomen, junglebomen, magnoliabomen, en ga zo maar door. Boommades zijn gemaakt van echte stammen die ik (Sophie, oprichter van Boommade) vind in de natuur. Ik raap ze van de grond. Deze stammen droog ik, om er vervolgens weer bomen van te maken. Ik breng de stammen optisch weer tot leven met kunstbladeren en kunstbloemen.

Boommade heeft een webshop met standaard producten, maar maakt ook bomen voor binnen op maat. Boommade maakt binnenbomen voor particulieren en bedrijven. De binnenbomen zijn onderhoudsvrij en hebben dus geen water en/of zonlicht nodig.

Laat je inspireren op de Instagram van Boommade, of bekijk ons lookbook. In het lookbook vind je kunstbomen die Boommade al eerder maakte.

grote groene kunstbomen kunst bomen voor binnen interieurbeplanting kunstbomen op maat interieurbeplanting groen styling

Conclusie: welke bomen overleven het binnen (in huis)?

Weinig. Bomen horen buiten te staan, zonder pot. Wil je toch een echte boom? Dan heeft een olijfboom de meeste overlevingskans.

Boommade’s hoeven niet te overleven, want ze zijn al dood. 😉 Wil je een statement boom zonder zorgen en onderhoud, ga dan voor een Boommade.

Neem via dit formulier contact op, Boommade komt zo snel mogelijk bij je terug.

PS Omdat Boommade een ode aan de boom is, laten wij voor elk verkocht product een echte boom planten!

Welke bomen (of boom) kies jij voor in huis?

Laat het me hieronder weten, mail me, of stuur me een bericht op Instagram!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Je winkelwagen