Vorig jaar maakten mijn vriend en ik een reis door Europa. We cruiseden rond met een caravan. We hebben zo’n prachtige tijd achter de rug: we hebben lieve mensen ontmoet, ontzettend genoten van de vrijheid en de natuur én we zijn verloofd teruggekomen. Maar ik ben niet alleen verliefder geworden op mijn vriend, maar ook op bomen. We zijn echt prachtige creaties tegengekomen. Maar mijn ultieme bomen-hoogtepunt was oerbos Bialowieza in Polen. Tijdens een tour door dit oerbos, leerde ik hoe je een oerbos kan herkennen. Ik deel het graag met je!
Op zoek naar een mooie boom voor binnen? Een boom die niet dood gaat en onderhoudsvrij is? Bekijk dan eens mijn handgemaakte interieurbomen!
Meer over het oerbos
Oerbos Bialowieza is een van de enige oerbossen die Europa nog rijk is. Het grootste deel van het oerbos bevindt zich trouwens in Wit Rusland, maar wij zijn slechts in het Poolse gedeelte van het bos geweest.
Maar wat is een oerbos eigenlijk? Een bos wordt aangemerkt als oerbos wanneer het gaat om bos dat zich zonder menselijke invloed heeft ontwikkeld en zichzelf in stand houdt.
Het oudste gedeelte van Oerbos Bialowieza is beschermd: kappen – of andere menselijke inmenging – is hier verboden. Wel lopen hier en daar paden door het oerbos. Op deze manier kunnen tourguides mensen het oerbos laten zien en hen hier tegelijkertijd over vertellen. Wij deden ook zo’n tour.
Tijdens de tour zat ik natuurlijk als een nerd alle bomenfeitjes snel mee te schrijven.
Feitjes over het oerbos (in Polen)
Ik vertelde net al kort wanneer een oerbos als oerbos wordt aangemerkt. Het gaat dan om een bos dat zichzelf volledig in stand houdt zonder menselijke inmenging. Maar hoe ziet zo’n oerbos eruit? Waarin onderscheidt een oerbos zich van een normaal bos? Ik vertel je waaraan je een (stukje) oerbos kunt herkennen!
Kenmerk 1: hout oud
Ten eerste zie je in een oerbos veel oud hout. Bomen die zijn omgevallen worden niet opgeruimd door mensen. Nee, deze stammen worden “opgegeten” door de rest van het bos. Dat gaat alleen niet zo snel. Het duurt maar liefst 20 jaar voordat een stam is gecomposteerd en dus is “opgeruimd”.
Bij “normale” bossen of parken worden zieke of oude omgevallen bomen vaak meteen weggehaald.
Kenmerk 2: verschillende soorten bomen
Een tweede kenmerk waaraan je een oerbos herkent zijn de verschillende soorten bomen. Je vindt gemiddeld zo’n zes verschillende soorten bomen op tien vierkante meter.
Bij aangeplante bossen zie je vaak veel dezelfde soorten bomen. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit negatief kan uitwerken voor een bos. Als je één soort boom plant, hebben al die bomen dezelfde kenmerken.
Zodra één van die bomen dan wordt aangevallen door bijvoorbeeld een schimmel, zal die schimmel datzelfde kunnen doen bij zijn ‘broer’. Het bos is dan de perfecte voedingsbron voor de schimmel: hij kan zich blijven uitbreiden. Door verschillende soorten bomen te planten is de kans groter dat het nieuwe bos het overleefd.
Kenmerk 3: verschillende leeftijden bomen
Het laatste kenmerk waar je een oerbos aan kunt herkennen zijn de verschillende leeftijden bomen. Grofweg kan je zeggen: hoe groter en dikker de boom; des te ouder de boom is. In een oerbos zie je bomen van alle formaten: enorm en mini. Logisch: want de bomen zijn niet bewust op één bepaald moment geplant door de mens.
Rondom een immense boom zie je vaak kleine boompjes “wachten”. Zij krijgen weinig zonlicht doordat de kruin van de grote boom hen dat ontneemt. Maar de grote boom zal ooit te groot worden: hij zal zijn eigen gewicht niet meer kunnen dragen bij een storm. De grote boom zal omvallen.
Zodra de boom omvalt, zullen de kleine bomen zo snel mogelijk willen groeien. Ze zullen zich buigen naar het zonlicht en de strijd zal beginnen. De winnaar van die strijd wordt de nieuwe grote boom. De rest zal vervolgens weer moeten wachten tot ook deze boom omvalt.
Nu weet je hoe je een oerbos herkent!
Je weet maar nooit wanneer het van pas kan komen. 😉 Ik vond een bezoek aan het oerbos in Polen heel bijzonder. Naast bovengenoemde feitjes, heb ik nog veel meer geleerd. De tourguides zijn echte natuurliefhebbers en kunnen je heel veel vertellen. In Bialowieza kan je trouwens ook heel goed bizons spotten.
Heb jij een favoriet bos waar ik echt een keer heen moet? Stuur me een bericht op Instagram of mail me. Leuk om van je te horen!
Liefs, Sophie (oprichter Boommade – homemade interieurbomen)
PS Ben jij ook geïnteresseerd in bomen, en wil je meer over ze leren? Ik vond dit boek over bomen echt een aanrader! Het leest leuk en is en heel leerzaam!